Posts Tagged ‘punca sukar hamil’

27
Nov
Penawar Endometriosis Dalam Vivix Shaklee; Resveratrol

Post ini ditulis dengan penuh perasaan simpati dan pengharapan, khusus buat mereka yang telah disahkan oleh doktor mengalami Endometriosis kerana sebahagian daripada anda adalah merupakan rakan taulan kami sendiri. Hasil kajian berbulan-bulan dari pelbagai Jurnal Perubatan antarabangsa tentang Resveratrol yang terkandung dalam Vivix Shaklee. Seperti biasa, ia mungkin menimbulkan kontroversi bagi sesetengah pihak. Sebelum ini, post kami tentang CoQ10 Untuk Wanita Lanjut Usia telah menjadi buah mulut ramai orang, besar kemungkinan penulisan ini juga turut mengalami perkara yang sama. Semua hasil kajian tersebut kami telah kumpulkan dalam satu bentuk penulisan iaitu Ebook ‘Resveratrol Penawar Endometriosis

Resveratrol Penawar Endometriosis

 KLIK SINI

Sebelum itu, perhatikan fakta berikut:

# 30 hingga 50 peratus wanita yang mengalami Endometriosis juga mengalami masalah ketidaksuburan.

# Sesetengah pesakit Endometriosis tidak mempunyai simpton dan sebahagian kecil daripada mereka mula dikesan menghidap Endometriosis ketika mendapatkan rawatan kesuburan.

# Lebih 60% daripada wanita menangguhkan tindakan mendapatkan pemeriksan dan rawatan kerana menyangka ia akan hilang dengan sendirinya

 

Untuk siapakah Ebook ini?

✔ Yang sudah disahkan oleh doktor bahawa anda mengalami masalah Endometriosis

✔ Risau dengan risiko Tiub Fallopio Tersumbat akibat Endometriosis

✔ Tidak tahan menanggung sakit ketika haid, sakit di bahagian pelvis dan lain-lain yang berkaitan dengan Endometriosis

✔ Tidak sanggup mengulangi lagi proses Laparoskopi yang menyakitkan.

✔ Ingin mengelakkan pengambilan pil perancang keluarga kerana ingin berikhtiar untuk dapat zuriat.

✔ Ingin mencuba sesuatu yang tidak melibatkan pembedahan.

✔ Ingin berikhtiar dengan satu kaedah yang lebih mudah dengan kos yang jauh lebih rendah dari IVF.

✔ Masih menaruh harapan walaupun ada yang mengatakan bahawa tiada harapan bagi mereka yang ada Endometriosis

✔  Masih bersabar dalam berdoa kepada Yang Maha Pencipta.

 

Ebook ‘Resveratrol Penawar Endometriosis’ Ini Adalah..

✔ Hasil kajian daripada berpuluh-puluh Jurnal Perubatan Antarabangsa antaranya ialah American Society for Enology and Viticulture, Human Reproduction Oxford Journal, International Journal of Women’s Health and Reproduction Science dan banyak lagi.

✔ Sebahagian daripada kajian-kajian tersebut adalah paling terkini (sehingga Oktober 2013)

✔ Berjumlah 38 m/s yang padat dengan maklumat yang sangat bermanfaat yang tiada di mana-mana sumber bacaan lain.

 

Bagaimana Nak Dapatkan Ebook Ini?

Anda perlu ke Facebook Fanpage kami di sini terlebih dahulu untuk mendapatkannya  —- > KLIK SINI

Share/Save/Bookmark

1
Jun
Kadar Ketidaksuburan Meningkat Kerana Kurang Kesedaran

Sudah sekian lama blog ini tidak dikemaskini. Entri terakhir adalah pada 30 Jun 2010 iaitu bertajuk ‘Adakah Anda Masih Boleh Mengandung? (Maknanya, pada tahun 2011, langsung tiada sebarang entri :)) Namun pelawat-pelawat yang datang menjenguk ke blog ini tidak putus-putus. Entri-entri lama masih tetap menjadi rujukan pelawat-pelawat blog. Berdasarkan data-data yang kami dapat dari www.statcounter.com, jumlah pelawat kedua-dua laman web www.mudahhamil.com dan www.mudahhamil.com/blog telah hampir mencecah 600,000(termasuk returning visits) dengan purata pelawat setiap hari adalah 300-400 pelawat. Oleh itu, kami ingin mengambil peluang ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih atas sokongan anda semua. Semoga ia menjadi kekuatan kepada kami untuk meneruskan lagi usaha menyebarkan maklumat-maklumat terkini tentang kesuburan.

Hari ini, 1 Jun 2012 adalah hari yang sangat bermakna. Ada 3 sebab;

1) Bulan Jun adalah Bulan Kesedaran Kesuburan Antarabangsa(World Fertility Awareness Month/WorldFAM)

2) 1 Jun 2012, genap 3 tahun usia pelancaran ebook Rahsia Mudah Hamil(dilancarkan pada 1 Jun 2009)

3) 1 Jun 2012, genap 2 tahun usia laman www.HamilShop.com(dilancarkan pada 1 Jun 2010)

4) 1 Jun 2012, Facebook Fanpage: Rahsia Mudah Hamil dilancarkan. (Sila like ya..KLIK FANPAGE RMH—->..http://www.facebook.com/pages/Rahsia-Mudah-Hamil/234941729954982)

Oleh itu, hari ini, kami ingin kongsikan dengan anda satu kajian yang dibentangkan dalam satu konferens di Prague, Czech Republic iaitu European Society of Human Reproductive Endocrinology(ESHRE) Conference. Kajian ini dilakukan oleh the American Fertility Association(AFA) terhadap 17,500 wanita dari 10 buah negara. Kajian ini dibentangkan sempena dengan WorldFAM. Antara negara-negara yang terlibat dalam kajian tersebut adalah United Kingdom, Sweden, Uganda, Jerman, Israel, Belanda, Slovak Republic, Argentina, Turki dan Belgium

Kajian tersebut mendapati bahawa kebanyakan wanita tidak ada pengetahuan asas tentang kesuburan. Antaranya didapati bahawa wanita-wanita tersebut tidak tahu pada tahap umur berapakah tahap kesuburan mereka semakin merosot. Kebanyakan mereka juga tidak tahu bahawa obesiti turut memberi kesan terhadap tahap kesuburan mereka. Yang paling mengejutkan adalah kebanyakan mereka tidak pernah mendapat maklumat tentang perkara-perkara yang boleh mempengaruhi tahap kesuburan mereka. Menurut Pengarah Eksekutif AFA, Pamela Madsen, kurangnya pengetahuan asas tentang kesuburan ini menjadi faktor penyumbang yang besar terhadap peningkatan ketidaksuburan sejak akhir-akhir ini di seluruh dunia.

Dalam kajian ini, responden diminta untuk menjawab 15 soalan yang berkaitan dengan isu-isu kesuburan yang berbeza. Selain dari umur dan obesiti, mereka turut diuji dengan soalan tentang kesan ubat perancang keluarga terhadap kesuburan dan beberapa soalan-soalan asas yang lain. Daripada 17,500 responden tersebut, tidak ada seorang pun yang dapat menjawab kesemua 15 soalan tersebut dengan betul.

Kajian ini sebenarnya adalah satu lanjutan daripada kajian yang sama yang pernah dibuat oleh AFA di US terhadap 12,254 wanita dengan menggunakan 15 soalan yang sama. Kesemua 12,254 responden tersebut juga tidak dapat menjawab kesemua 15 soalan dengan betul.

Kesan daripada itu, wanita-wanita ini tidak tahu bagaimana untuk mengurangkan risiko ketidaksuburan dan tidak tahu bentuk-bentuk rawatan yang boleh dilakukan.

Hasil daripada kajian ini mencadangkan agar usaha yang lebih giat perlu dilakukan bagi mendidk masyarakat dunia tentang pengetahuan-pengetahuan asas reproduktif dan mana program-program ini perlu melibatkan kedua-dua pihak lelaki dan wanita.

Sempena dengan Bulan Kesedaran Kesuburan Antarabangsa ini, pihak kami juga ingin membuat sedikit sumbangan dalam mendidik masyarakat dengan ilmu-ilmu kesuburan ini. Insyallah jika tiada halangan, pada hari Isnin, 4 Jun 2012, kami akan lancarkan satu Ebook yang akan diberikan secara percuma kepada semua pelawat-pelawat blog Rahsia Mudah Hamil.

Bagi Ebook terbaru ini, kami akan menggunakan satu medium khas yang dijangka dapat menyebarluaskan ebook tersebut secara viral diseluruh negara. Oleh itu, besar harapan kami agar anda dapat kembali ke blog ini pada hari Isnin, 4 Jun 2012 untuk memuatturun ebook tersebut dan seterusnya membantu kami bagi menyampaikan maklumat kepada rakan-rakan kita yang lain.


Share/Save/Bookmark

30
Jun
Adakah Anda Masih Boleh Mengandung?

Artikel ini adalah sambungan daripada post yang lepas

Sedikit ulangkaji daripada post sebelum ini…

-Seseorang wanita dilahirkan dengan berjuta-juta telur tak matang untuk seumur hidupnya dan akan keluarkan satu telur matang bagi setiap kitar haid.

-Semakin meningkat umur, kuantiti dan kualiti stok telur ini(ovarian reserve) akan merosot.

-Jika kualiti dan kuantiti stok telur ini merosot, seseorang itu akan menghasilkan aras FSH yang melebihi aras normal.

-Oleh itu, kualiti dan kuantiti ‘stok telur’ ini boleh diketahui dengan menguji aras FSH ini..

Maka konsep inilah yang dipakai dalam Ujian FSH ini. Ia juga dikenali sebagai ujian kesuburan wanita.

1)Ujian aras FSH boleh dilakukan dalam 2 cara

(a) Di Klinik

Ujian ini dilakukan bermula pada hari ke-3 dalam sesuatu kitar haid. Sila rujuk doktor untuk tahu lebih lanjut

(b) Di Rumah: Personal Home Based FSH Test

FIRST RESPONSE® Fertility Test for Women

Ujian Kesuburan Wanita

Ujian Kesuburan Wanita

Kit ini sangat efektif bagi mengesan aras hormon FSH yang mana akan memberi gambaran tentang kualiti dan kuantiti ‘stok ovari’ seseorang dan ia boleh dilakukan sendiri di rumah.

Home Based FSH Test ini adalah merupakan satu petunjuk kepada potensi kesuburan seseorang wanita yang dikatakan mempunyai aras ketepatan sehingga 95%.

Hasil keputusan Ujian ini akan menjawab satu persoalan iaitu ‘Adakah Saya Masih Boleh Mengandung?’

Untuk maklumat lanjut tentang kegunaan produk ini, sila KLIK SINI

Perlu diingatkan bahawa FSH home based fertility test ini bukanlah sebagai pengganti ujian oleh doktor. Anda perlu segera merujuk kepada doktor bagi mendapatkan ujian lanjut yang ternyata lebih tepat dan sekaligus mendapat khidmat nasihat yang professional.

Menarik bukan? Tapi, ada ke jual kat Malaysia?…..

Share/Save/Bookmark

30
Jun
Kitar Haid Tak Teratur…Mungkin Ini Puncanya

Bagaimana Ketidakstabilan Sejenis Hormon penting dalam diri seorang wanita iaitu Hormon Perangsang Folikel atau Folikel Stimulating Hormone (FSH) boleh mempengaruhi kawalatur kitar haid seseorang.

FSH adalah sejenis hormon yang boleh memberi kesan secara langsung kepada peluang untuk hamil.
Tahukah anda bahawa aras FSH dalam badan seseorang berkorelasi dengan kualiti dan kuantiti telur dalam ovari?


Sistem reproduksi lelaki akan sentiasa menghasilkan sperma baru setiap masa melalui proses spermatogenesis. Fakta ini membolehkan kaum Adam mendabik dada.
Sebaliknya bagi seseorang wanita, bila dia dilahirkan, ia sudahpun ‘dibekalkan’ dengan sejunlah telur atau dalam bahasa yang mudah, setiap wanita dah ada ‘stok telur’ dalam ovari sejak lahir. Setiap bulan, telur ini akan matang dan dibebaskan dari ovari untuk disenyawakan.
Dengan peningkatan usia, kualiti dan kualiti telur ini semakin merosot. Bila keadaan ini berlaku, badan akan cuba untuk stabilkan dengan menghasilkan lebih FSH bagi merangsang fungsi-fungsi Ovari. Keadaan ini biasanya kita dapat lihat pada wanita yang mula mencapai status menopaus. Wanita yang mencapai menopaus akan mencatat aras FSH ini sehingga kepada 40 mIU/ml dan seterusnya pengeluaran haid akan terhenti.
Bagaimana pula jika perkara ini berlaku kepada wanita di bawah umur 40 tahun? Hmm..panjang cerita ni. Cerita ni saya simpan untuk lain kali.

Jika badan tidak dapat menghasilkan FSH yang secukupnya, ia akan memberi kesan kepada ‘simpanan telur’ dalam ovari seseorang. Keadaan dimana aras FSH yang rendah ini biasa dikesan pada mereka yang mengalami PCOS.

Secara umumnya, bagi wanita yang dalam ikhtiar untuk hamil, aras FSH yang baik adalah dibawah 10mIU/ml. Namun bila aras FSH ini terlalu tinggi atau terlalu rendah, ia akan mengganggu aturan kitar haid dan seterusnya menjejaskan peluang untuk hamil.
Oleh itu, jika kita dapat mengesan aras FSH dalam badan, ia dapat memberi suatu gambaran tentang tahap kesuburan seseorang wanita.

Soalan:
Bagaimana Kita Boleh Kesan Aras FSH ini?
Jawapan:
Sebenarnya, ujian aras FSH ini boleh dilakukan oleh pakar-pakar sakit puan dipusat-pusat rawatan. Kosnya mungkin agak tinggi dan bergantung kepada pusat-pusat rawatan tersebut. Ujian ini dikenali sebagai Ujian FSH hari ke -3.
Namun, terdapat satu kit yang dicipta untuk mengesan sendiri aras FSH ini dan ia boleh dilakukan di rumah. Nak tahu apa kit tersebut? Tunggu post seterusnya di blog ini.
Akhir sekali, sebagai peringatan, Semakin meningkat umur, semakin semakin merosot kualiti dan kuantiti’ stok telur’ dalam ovari.

Share/Save/Bookmark

19
Oct
‘Non Stick Cookware’ Penyebab Ketidaksuburan

Menurut satu kajian yang dijalankan di UCLA Schools of Public Health telah mendapati 2 jenis bahan kimia yang boleh dikaitkan dengan ketidaksuburan di kalangan wanita. Bahan-bahan kimia tersebut adalah perfluorooctanoate (PFOA) dan perfluorooctane sulfonate (PFOS) yang biasa terkandung dalam produk-produk kegunaan harian seperti produk penjagaan diri, pakaian, karpet, kuali dan juga biasa digunakan dalam proses pembungkusan makanan.

toksik

Struktur Kimia PFOA

Kajian ini telah diterbitkan dalam sebuah jurnal perubatan, Human Reproduction. Kajian tersebut mendapati bahawa wanita yang mengandungi aras PFOA dan PFOS yang tinggi dalam darah akan mengambil masa yang lebih lama untuk hamil.

Para pengkaji tersebut telah memperolehi data dari Danish National Birth Cohort yang melibatkan 1,240 wanita. Mereka membuat rumusan bahawa kedua-dua bahan kimia tersebut akan meningkatkan kebarangkalian untuk gagal hamil diantara 60%-150%.


http://www.ivfnewsdirect.com/?p=219




Menurut Jorn Olsen, dari jabatan epidemiologi UCLA Schools of Public Health, ini merupakan kajian pertama terhadap perkaitan antara PFOA dan PFOS dan ketidaksuburan. Mereka akan membuat kajian selanjutnya untuk mengesahkan lagi perkara ini.

Mereka juga percaya bahawa PFC ini juga memberi kesan terhadap kualiti sperma. Oleh itu, kajian terhadap lelaki juga perlu dilakukan kerana lelaki juga terdedah kepada kesan PFC ini memandangkan pasangan suami isteri akan menjalani gaya hidup yang sama dan sama-sama terdedah kepada risiko PFC.

Walaubagaimanapun, mereka masih belum jelas bagaimana mekanisme biologi yang terlibat dalam PFOS dan PFOA yang memberi kesan terhadap kesuburan. Adalah dipercayai bahawa PFC mungkin akan mempengaruhi hormon-hormon reproduktif.

Apakah PFOA dan PFOS?

PFOA dan PFOS adalah jenis toksin yang dikategorikan sebagai Perfluourinated Chemicals(PFC). Kedua-duanya dianggap sebagai tidak aktif secara biologi, namun kajian terkini tentang kesannya terhadap haiwan telah menunjukkan bahawa ia juga mempunyai kesan toksik terhadap hati, sistem imun dan sistem reproduktif.

Menurut anggaran U.S. Environmental Protection Agency (EPA), 90% populasi di US mengandungi PFOA dalam darah mereka dan sebahagian kecil dari mereka yang mengandungi aras PFOA yang tinggi biasanya adalah pekerja-pekerja kilang yang berhubungan secara langsung dengan bahan-bahan ini.

Manakala The National Center for Health Statistics (NCHS) melaporkan bahawa pada 2002 terdapat 7.3 juta wanita Amerika yang berumur diantara 15-44 tahun mengalami masalah kesuburan.

Adakah kedua-dua laporan ini mempunyai perkaitan? Mungkinkah ini yang menjadi punca kepada peningkatan masalah kesuburan yang mana selama ini pakar-pakar perubatan mengistilahkan perkara ini sebagai ’Unexplained Infertility’?

PFOA dan PFOS ini adalah bahan sintetik. Bagaimana ia boleh berada dalam darah?

Pada 1947, syarikat3M yang mula-mula menghasilkan PFOA melalui kaedah elecrochemical fluorination. Manakala pada 1951, DuPont mula menggunakan PFOA dalam proses pengeluaran. PFOA adalah bahan penting dalam proses penghasilan Teflon, hasil ciptaan syarikat DuPont yang telah mendapat berbagai anugerah. Apa itu Teflon? Teruskan membaca.

DuPont telah mendapat saman dari U.S. Environmental Protection Agency kerana telah menjadi punca pencemaran PFOA dalam bekalan air.

Isu pencemaran PFOA dalam bekalan air ini sangat membimbangkan di US.


http://www.healthysanbernardinocounty.org/modules.php?op=modload&name=PromisePractice&file=promisePractice&pid=1057


Tapi itu di US, bagaimana pula di negara-negara lain.

Didapati bahawa bekalan air Jepun juga tergugat.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14960830

Begitu juga dengan beberapa negara lain.

Tapi, bagaimana pula dengan negara kita, Malaysia? Adakah kita juga terdedah dengan risiko ini? Adakah terdapat sebarang kajian pernah dilakukan?

Sebenarnya ada. Terdapat satu kajian telah dijalankan dimana 473 sampel darah telah diambil dari beberapa buah negara iaitu US, Colombia, Brazil, Belgium, Italy, Poland, India, Korea dan Malaysia.

Mereka mendapati bahawa kandungan PFOS paling banyak didapati dari sampel-sampel darah dari US dan Poland. Manakala ia dalam kuantiti sederhana bagi Korea, Belgium, Brazil, Italy, Colombia dan Malaysia. India pula menunjukkan kandunagn PFOS yang rendah dalam darah.


http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es0493446


Tetapi kami tak pasti adakah bekalan air di negara kita juga tercemar dengan PFOA? Mungkin setelah membaca artikel ini, bagi mereka yang belum ada penapis air, boleh mula mengumpul duit bagi beberapa bulan yang akan datang untuk mendapatkan penapis-penapis air dari mana-mana pasaraya atau syarikat jualan langsung. Mereka mendakwa bahawa penapis air mereka boleh menapis segala bahan-bahan kimia ini.

Jadi, apa itu teflon?

Teflon mengandungi PFC dan ia digunakan sebagai lapisan dalam produk-produk kuali tak melekat atau ’non stick cookware’. Jadi, adakah ia merbahaya dan menjadi punca pencemaran PFC dalam darah kita? Panjang ceritanya tu, klik link di bawah untuk maklumat lanjut.


http://tuberose.com/Teflon.html



Sehingga kini, DuPont tetap menafikan bahawa teflon merbahaya kepada kesihatan. Biasalah, bisnes.

Mungkin ada yang akan bertanya, ‘macam mana nak elakkan diri dari perkara ini?’. Itu adalah satu persoalan yang sukar dijawab kerana gaya hidup moden yang telah kita lalui sejak sekian lama sudah terlalu sebati dalam diri kita.

Jadi, sebagai langkah pertama yang boleh kita ambil antaranya adalah dapatkan penapis air(mudah-mudahan ia dapat menapis bahan-bahan toksik seperti yang didakwa syarikat pengeluar) dan kalau menggoreng ikan tu, pastikan minyaknya betul-betul panas sebelum letakkan ikan di kuali supaya ikan tu tak melekat di kuali. Jadi tak perlulah beli kuali yang ’mahal’ tu.

Selain dari kesan keatas ketidaksuburan, mungkinkah bahan-bahan toksik lain yang terkandung dalam pemakanan kita hari ini juga merupakan penyebab kepada penyakit-penyakit moden yang lain seperti kanser yang mana sehingga hari ini tidak dapat dipastikan lagi punca-punca sebenarnya.

Share/Save/Bookmark

Ebook Percuma
Ebook Rahsia Mudah Hamil
Soal Selidik Kaedah BBT
Ovulation Calculator
Like FB FanPage
wordpress stats plugin