13
May
Kenali Petanda-petanda Awal Masalah Kesuburan

Simtom umum terhadap masalah ketidaksuburan adalah kegagalan untuk hamil setelah mencuba selama setahun tanpa sebarang penggunaan kaedah perancang. Setelah itu, barulah dikatakan bahawa anda termasuk dalam golongan yang menghadapi masalah kesuburan. Terdapat beberapa simtom-simtom lain yang mungkin ada kaitan dengan masalah kesuburan. Berikut kami kemukan beberapa persoalan untuk dijawab oleh anda dan pasangan. Anda cuba perhatikan petanda-petanda ini. Jika anda lambat mendapat zuriat dan mendapati bahawa terdapat jawapan ‘ya’ bagi mana-mana persoalan-persoalan ini, anda perlu segera merujuk kepada doktor untuk kepastian dan khidmat nasihat lanjutan.

Adakah kitar haid anda tidak teratur?

Jika kitar haid anda kurang dari 24 hari atau lebih daripada 35 hari, atau juga tidak tetap jumlah harinya, anda perlu rujuk kepada doktor. Kitar haid yang tidak teratur boleh jadi satu simtom kepada masalah ovulasi. (Dalam ebook ’Rahsia Mudah Hamil’ kami jelaskan perkara ini dengan terperinci, lengkap dengan bantuan gambarajah. Juga suplemen-suplemen yang biasanya digunakan untuk membaiki pengawalaturan kitar haid anda.)

Adakah anda mengalami sebarang pendarahan?

Jika terdapat sebarang pendarahan yang kuat atau pendarahan yang berbeza-beza dari segi warna dan kekerapan, ia bukanlah satu petanda yang baik. Segera rujuk kepada klinik-klinik berdekatan.

Adakah anda berusia lebih dari 35 tahun?

Kami sudah jelaskan perkara ini dalam entri sebelum ini. Takrif ketidaksuburan terhadap mereka yang berumur 35 tahun keatas bukan lagi setelah mencuba selama 1 tahun, tetapi jika gagal hamil setelah mencuba selama 6 bulan, anda perlu segera mendapatkan nasihat doktor. Bagi golongan ini, masa tidak memihak kepada mereka.

Adakah suami mengalami masalah mati pucuk?

Masalah kesuburan bagi lelaki biasanya melibatkan kuantiti sperma yang rendah atau kualiti sperma dari segi pergerakan. Masalah ini anda tidak dapat kenalpasti dengan sendiri. Ia perlu melalui suatu ujian khas iaitu Analisis Sperma yang boleh dilakukan di mana-mana klinik. Tetapi jika si suami mengalami masalah dari segi hubungan kelamin seperti mati pucuk, maka ia juga boleh jadi punca sukar hamil.

Adakah anda terlebih atau terkurang berat badan?

Berat badan yang berlebihan atatu terlalu kurus boleh menyebabkan sukar hamil. Untuk pastikan sama ada anda termasuk dalam golongan ini atau tidak, sila periksa BMI anda di laman ini. http://www.vertex42.com/Calculators/bmi-calculator.html

Adakah anda pernah mengalami keguguran 3 kali berturut-turut?

Ramai yang salah faham bahawa takrif tidak subur atau mandul hanya merujuk kepada keadaan seseorang yan gagal hamil sahaja. Tetapi wanita yang kerap gugur juga termasuk dalam golongan in. Keguguran melibatkan 10%-20% daripada jumlah kehamilan yang dilaporkan. Doktor akan membuat ujian-ujian fertiliti terhadap seseorang wanita itu hanya setelah mengalami kguguran 3 kali berturut-turut.

Adakah anda dan pasangan mengalami sebarang sakit kronik seperti kencing manis, tiroid, dan hypertension?

Penyakit-penyakit di atas, termasuk kaedah-kaedah rawatannya boleh memberi kesan terhadap kesuburan. Menurut ’The American Fertility Assocation’, penyakit-penyakit seperti diabetes dan hipertiroid boleh menyebabkan masalah kesuburan. Insulin, antidepressant dan hormon tiroid boleh mengganggu kawalatur kitar haid. Sesetengah ubat untuk hypertension pula boleh mengganggu kesuburan lelaki.

Adakah anda dan pasangan merokok dan mengambil minuman beralkohol?

Banyak kajian-kajian yang telah dilakukan berkaitan dengan kesan tabiat ini terhadap kesuburan lelaki dan wanita. Jika anda tiada masalah kesuburan sekalipun, hentikanlah tabiat-tabiat ini.

Share/Save/Bookmark

122 Responses to “Kenali Petanda-petanda Awal Masalah Kesuburan”

  • halimatun says:

    terima kasih atas artikel ini

    yeah my menstrual cycle x teratur bulan ni..pelik cuma bulan ni je pulak dia tak teratur. and yes i’m overweight.

    akn ambil tindakan utk selesaikannya

    [Reply]

  • anje ayang says:

    salam.sy ingin berkgsi masalah.sy dh 5 bulan lebih mendirikan rumahtangga tp masih belum menunjukkan tanda2 pregnant. sedih gak hti ni.tp mgkin lum rezki Allah nk bg..Adakah ape2 petua yg mudhkn untk sy hamil?ataupun sesape yg leh bg no tel untuk sy pi beruurut?

    [Reply]

  • suana says:

    salam. saya dah baca artikel ni.. tapi saya tiada masalah tersebut. kecuali suami saya merokok dan jumlah sperma 20juta sahaja (pergerakkan juga tidak laju).. adakah ini punca sukar hamil juga setelah 3tahun mencuba.

    [Reply]

  • natash says:

    salam…saya sudah mendapat email awak yang tempoh hari pasal masalah keputihan setiap bulan tu ,dan saya sudah pun berjumpa doc dia berkata itu adalah change hormom..so saya keliru adakah betul ke apa yang doc tu katakan….saya pun sudah ada anak seorang berusia 5tahun itu asal perkahwinan pertama saya..dan sudah pun bercerai dan saya berkahwin kali kedua baru 8bulan lebih asal perkahwinan kedua saya…ini yang masalahnya dulu saya senang mendapat anak kenapa kali kedua berkahwin susah hamil dan bagaimanakah saya ingin mempecepatkan ingin hamil lagi saya berharap awak dapat memberi padangan pada saya dan saya sudah pun berjumpa doc pakar kesuburan doc cakap tiada apa2 saya subuh cuma suami saya yang belum chck sperm dia….

    [Reply]

  • azlina yusop says:

    salam…saya pun sama tapi dah setahun lebih.ada gak try berurut tapi 3 minggu lepas. urut di melaka

    [Reply]

  • admin says:

    5 bulan tu masih ok lagi. Mungkin belum ada rezeki. Ada ke puan anje sayang gunakan apa-apa kaedah untuk mengesan hari-hari subur? Saya syorkan cuba dulu kaedah BBT tu. Untuk tingkatkan peluang untuk hamil.

    [Reply]

  • admin says:

    Pn azlina, Kalau dah setahun lebih mencuba, tetapi masih gagal hamil, saya rasa, puan kena jumpa doktor untuk buat diagnosis tentang punca2nya. Manatau mungkin puncanya boeh dirawat.

    [Reply]

  • hailaza irun says:

    Salam
    Saya dah berkahwin 4 tahun dan selama 4 tahun ini, saya memang tak pernah mengandung.Saya juga telah berjumpa doctor dikawasan saya dan mendapati saya kekurangan hormon, dan saya telah memakan pil hormon untuk menggalakkan pengahasilan telur ttp masih juga tidak hamil.
    Saya juga bercadang untuk berjumpa dengan pihak tuan untuk mendapatkan keterangan lanjut. Bagaimana saya untuk set- appoitment dan berapa kos tanggungan

    Namun untuk makluman, kitaran haid saya teratur ttp setiap kali datang bulan sakit senggugut saya sering mengganggu.

    Terima kasih atas maklumbalas yg di berikan

    Mamacomel

    [Reply]

    admin Reply:

    Pn hailaza irun,

    nampaknya puan telah salah faham, kami bukan doktor ataupun pakar dalam mana-mana rawatan. Kami syorkan puan klik link ‘about’ kat ruangan atas blog ini untuk maklumat lanjut tentang siapa kami…Tentang rawatan, kami syorkan puan jumpa pakar sakit puan yang memang setiap hari merawat kes-kes seperti puan ini, berikut saya berikan beberapa maklumat di mana puan boleh cuba dapatkan rawatan…harap membantu…

    Dato’ Dr Hamid Arshat
    Klinik Dr Hamid Arshat
    75M Medan Setia Satu,
    Plaza Damansara,
    Bukit Damansara,
    50490 Kuala Lumpur
    603-20945800/603-20945262/
    603-20941115
    603-20949402
    hamidarshat@hotmail.com
    Contact person: Kak Nini

    Dr. Ariza bt Mohamed
    Hospital Ampang Puteri
    No. 1 Jalan Memanda 9 TamanDato’ Ahmad Razali 68000 Ampang Selangor
    603-4270 2500
    603-4270 7443

    Kol (B) Dr. Sukhilmi Othman
    Klinik Pakar Wanita & Infertiliti Sukhilmi
    No5-G, Lorong Taman SBP 1/1,Senawang Business Park,70450 Seremban, Negeri Sembilan
    606-675 1510
    606-675 1512/32

    [Reply]

  • anna says:

    Salam semua,
    Saya berumur 29..telah 4 thun berkahwin..dan dah 4 kali menjalani iui..tp masih tak berjaya..last iui bulan lps..period mmg dah lewat 2 minggu, tp sy tak wat upt..just wait and see..tp last-2 period jugak..frust sgt..ye la..sbb dah lewat period..slalunyer regular je 28-30 hr..mmg saya dan suami berharap iui kali ni lekat..slkang ni..dah tak tau nak wat aper lg..

    [Reply]

    admin Reply:

    Pn Anna

    Mudah-mudahan Allah swt mudahkan…banyakkan doa ya…

    [Reply]

  • angah says:

    Salam. Saya sudah berumahtangga selama 7 bulan. Kitaran haid saya tidak tetap jumlah harinya. Paling lama 30 hari, paling sikit 26 hari dan ada masa 28 dan kekadang 29 hari. Adakah ini normal atau sebaliknya.

    [Reply]

  • Na_Hiz says:

    salam.. hai, saya dah mendirikan rumah tangga 2 tahun 6 bulan. sampai ke hari ni masih sama je. bulan 8 2008 saya sempat pregnant 6 minggu. masa tu saya guna ovulation test. tapi nak buat camne,tak de rezeki.. dah lama ni, ingat nak cuba lagi. kpd pn Azlina dan pn anje, kita cuba lagi ye

    [Reply]

    admin Reply:

    Pn. Nia Hiz. Berikut saya petik dari artikel Dr Azwan di http://www.drazwan.blogspot.com

    Allah menjadikan sesuatu perkara ada hikmahnya.

    Allah menyebut di dalam firmanNya, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”, surah Al-Baqarah ayat 216.

    Ayat ini membicarakan tentang Allah mengetahui tentang perkara yang tersirat dan tersurat. Di sebalik ujian yang diturunkan pasti ada hikmah disebaliknya. Yang penting kita berfikir tentang ujian ini dan bersabar.

    Tahukah anda, bahawa 90% daripada fetus (anak) yang CACAT yang terbentuk di dalam rahim akan gugur? Ini termasuk penyakit genetik seperti Down’s Syndrome. Maknanya, sekiranya fetus yang terbentuk itu tidak sempurna sifatnya, kurang genetiknya, cacat pembentukannya, maka kemungkinan tinggi ia tidak akan dilahirkan dan akan keluar sebagai keguguran.

    Ini adalah hikmah yang besar tuan-puan. Cuba bayangkan kalau Allah membenarkan kesemua fetus yang cacat ini lahir ke dunia. Apakah yang akan berlaku? Sehinggakan yang sempurna pun Allah jadikan, ada yang dicampak di tong sampah menjadi makanan anjing, ulat dan semut.

    Sudi saya mengingatkan di sini, sekiranya ada keguguran, maka ingatlah Allah selalu yang ini mungkin satu ujian daripada Allah dan pada masa yang sama ia adalah Rahmat Allah yang besar kepada manusia.

    Allah tahu, sekiranya anak yang lahir itu tidak sempurna sifatnya, kita pasti akan tidak tertanggung ujian yang Allah beri. Oleh itu, di sebalik tangisan, kekecewaan dan kekesalan, adalah lebih baik berdoa agar diberikan Allah yang lebih baik dan sempurna.

    Lagi satu, Apabila kita mengandung tetapi keguguran, ini menunjukkan bahawa puan-puan boleh mengandung dan tak mengalami primary infertility iaitu kemandulan. Ini terutamanya kepada mereka yang sudah kahwin bertahun-tahun tetapi belum mengandung. Maknanya, peluang puan-puan untuk menimbang cahaya mata masih ada. Ramai yang saya terjumpa sukar mengandung bertahun-tahun, tetapi selepas mengalami keguguran, beberapa bulan selepas itu, maka Allah mengurniakan sekali lagi peluang untuk menjadi ibu. Syukurlah…

    Allah memberi ujian dan rahmatNya melalui banyak cara. Yang diuji dan teruji, pasti menerima ganjaran daripada Allah. Disebalik ujian pasti ada hikmah dari Nya.
    Wallahu Alam.

    [Reply]

  • honey5350 says:

    sy dah hampir sthn bkahwin tp masih blm ada apa2 tanda hamil. 3 bln lps kawin kitaran haid mmg x teratur. bl jmp doctor dia ckp tu mmg mslh normal bg org yg dah kawin. btl ke?

    [Reply]

    admin Reply:

    pn. honey5350, Kalau doktor yang cakap macam tu betul la tu. Puan dah cuba ke kaedah BBT atau apa-apa kaedah lain untuk mengesan hari-hari subur?

    [Reply]

  • nia says:

    sy belum mengandung. sy telah setahun mendirikan rumah tangga. baru 5 bulan tinggal bersama suami, sebelum ini kami tinggal berjauhan kerana kerja ditempat lain. sy tidak pernah ambil apa-apa ubat. berkaitan dengan tanda2 ketidaksuburan yang disenaraikan: sy ada penyakit tiriod, sudah 2 kali sy menjalani pemeriksaan tetapi masih ditahap biasa. kitaran haid sy normal, setiap bulan sy period pada tarikh yang tetap. setelah kawin berat badan sy bertambah, sebelum ini 55kg dan BMI sy ok, sekarang berat sy 64kg. sy risau kenapa sy belum mengandung.

    [Reply]

    admin Reply:

    Pn. nia, Saya syorkan puan optimumkan peluang kehamilan dengan menggunakan teknik2 untuk mengesan hari-hari subur seperti kaedah BBT. Sebab puan baru 5 bulan bersama suami tak perlula ambil apa-apa ubat dulu. Lagipun period yang tetap tu suatu petanda yang baik.

    [Reply]

  • PakarHowTo says:

    Salam tuan,

    Ada orang dah launch ebook panduan senang hamil.

    p/s- nampaknya tuan kena berusaha lebih lagi
    untuk launch kan produk tuan secepat mungkin.
    saya pun tengah menulis tentang petua yang tuan minta tu.
    insyaAllah saya akan cuba siapkan secepat yang boleh.

    [Reply]

    admin Reply:

    PakarHowTo,

    Kami rasa tak perlulah kami tergesa-gesa melancarkan ebook kami hanya kerana dah ada orang lain yang menghasilkan ebook yang hampir sama. Apa yang penting, ebook yang kami tulis ini, pembaca akan puas hati. Apa yang mereka bayar untuk ebook itu berbaloi dengan kualiti isi kandungannya.

    Jika ada yang telah membelinya, biarlah mereka sendiri yang membuat perbandingan. Saya dah dapat tahu tentang domain ini bulan lepas, tetapi masa tu, laman mereka belum on pun lagi. Kami pun hairan jugak sebab ebook mereka tu baru je 2 minggu terbit, tetapi dalam sales letternya dah ada 7 orang yang telah berjaya hamil melalui ebook mereka itu. Hmm..macam pelik bukan? Ebook percuma kami ‘Mengesan Kesuburan Dengan Kaedah BBT’ pula telah diedarkan secara percuma melalui http://www.mudahhamil.com sejak september 2008 lagi. Sehingga kini (mei 2009) lebih 1400 orang telah download dan baca. Setakat ni, kami baru je mendapat beberapa feedback dari pembaca yang mereka berjaya hamil dengan kaedah tersebut.

    Prinsip kami, jika kita ikhlas untuk membantu orang, lama-lama orang akan dapat menilai sendiri.

    [Reply]

  • uswah says:

    salam.. sy dah 2 thn kawin.. tp xde zuriat lg. thn pertama mmg merancang sbb masih blajar. so dah stahun la mencuba. doc sahkan saya mild PCOS.. kalo berurut, mgkin ke akan smbuhkan penyakit sy? sy tau PCOS bleh dicontol dgn diet.

    [Reply]

    admin Reply:

    Pn Uswah, Kami tidak ada sebarang pengalaman mendapatkan rawatan secara berurut, so, no komen. Mungkin puan boleh bertanya kepada yang sudah mencuba.

    Tentang PCOS, memang diet boleh membantu, untuk maklumat lanjut, puan boleh klik link dibawah…harap dapat membantu

    http://www.ehow.com/how_2295384_treat-pcos-naturally.html

    [Reply]

  • Pn Haya says:

    dah 9 tahun kahwin, baru smlm buat IUI setelah lama mencuba. saya PCOS dan obis. IUI belum tentu lagi hasilnya. Telur sukar nak matang dan pecah. apa langkah seterusnya. duit dah banyak keluar.

    [Reply]

  • Lin says:

    salam…

    saya tlh 3 tahun mendirikan rumahtangga ttp masih belum ada rezki utk menimang cahayamata. masih berusaha mendapatkan rawatan dari pakar2 sakit puan. saya baru sahaja menjalani pembedahan endometriosis. kitaran haid saya 29-31 hari.. tetap setiap bulan. suami juga tlh menjalani rawatan, tiada sebarang masalah. saya juga pernah mencuba IUI. apakah yg perlu kami lakukan utk mempertingkatkan peluang utk hamil.

    [Reply]

    admin Reply:

    Dalam kes puan ni, rujukan kepada pakar adalah lebih sesuai..

    Peluang kejayaan IUI pulak adalah agak rendah. Ada yang berjaya setelah cuba beberapa kali.

    Saya syor puan teruskan dengan rawatan pakar…mereka yang terbaik dalam menangani masalh begini

    [Reply]

  • Na_Hiz says:

    salam… terima kasih atas nasihat yang diberikan. saya memang berminat untuk membeli ebook mudah hamil. saya pernah download ebook Mengesan kesuburan dengan kaedah BBT tetapi tak pulak amalkan. InsyaAllah, kena usaha lebih sikit le…

    [Reply]

  • norey says:

    salam.. saya dah berkahwin selama 8 tahun dan mempunyai seorang anak yang sekarang dah berusia 7 tahun. Saya teringin menimang cahaya mata yang kedua memandangkan anak saya sekarang dah berumur 7 tahun. Kitraan haid saya juga teratur. Apakah puncanya yang menyebabkan saya sukar untuk hamil kali yang kedua?

    [Reply]

  • yannie says:

    slm…sy berumur 26 thn dan sdh 2 thn lbh mndirikan rmh tgga. ttpi ,msh blom dikurniakan anak. sy mengalami haid yg tdk teratur. sy telah pgi berurut, cuba minum produk dcl ” bidadari ” dan juga cuba minum air masak yg dpbuat drpd rempah2 ttentu. alhamdulillah haid kluar tiap-tiap bulan. tp yg peliknya dr bln feb – mei haid kluar dlm kuantiti yg sedikit setiap hari bhkn kdg2 hnya kluar setitis 2 shj. Pd bulan jun yg lalu, haid kluar sperti sblm 4 bln yg lepas dan dlm kuantiti yg agak byk…dan bln Julai pula sy blom haid lagi…untuk pngetahuan, slps haid yg terakhir sy tlh mmbuat ujian pap. Doktor mjelaskn smuanya normal dan sy tidak ada mslh untuk hamil begitu juga dgn suami…..

    [Reply]

    jalilah Reply:

    saya sarankan awk makan produk b-young set gold…saya telah berkawen 14 thn baru saja di kurniakan seorg baby yg comel…..pada 2008 yg lalu.kawan sy yg syorkan product ni….akhirnye saya berjaya setelah menunggu begitu lama….sy harap awk cube baru tahu….

    [Reply]

  • atie says:

    salam.saya telah berkahwin pada disember 2008.saya adalah penghidap penyakit hypertiroid yang baru saya sedari pada januari 2009.sehingga sekarang saya masih lagi belum hamil.adakah penghidap penyakit hypertiroid berpeluang untuk hamil? adakah pengambilan ubat untuk merawat hypertiroid memberi kesan kepada peluang untuk hamil?

    [Reply]

  • admin says:

    Puan atie..klik di bawah untuk info tentang perkaitan antara hipertiroid dan kesuburan. Semoga ia dapat membantu.

    http://www.thyroid-info.com/articles/fertilitythy.htm

    [Reply]

  • zairani says:

    salam, terima kasih kepada blog mudah hamil,info yg anda bagi kepada saya amat berguna, sblm ni saya x tau nak berkonsi dgn siape masalah saya ni,sblm ni sy fikir sayalah insan paling malang sekali,tapi rupanya ada yg lagi lama dpd saya,mudah2 han kita sama mendapt zuriat dgn berdoa kepada
    Allah, amin….saya sudah berkahwin hampir 3 tahun tapi masih blom berjaya dpt zuriat lagi, saya sdg jalani rawatan kesuburan,selalunya period saya regular tetibe bulan ni tak period dah masuk 2 bulan mula2 tu risau jugaklah sehingga doc, bg sy ubat norcolut alhamdulilah period saya keluar,tapi saya ada pcos juga,hsg saya blom buat lagi,ada sesaper yg dh buat hsg tak? soalan saya sakit tak buat hsg tu?

    [Reply]

    Maznah Reply:

    salam.. zairani… saya kawin dah 5 tahun dan dah 2 kali buat HSG.. kali pertama (masa 1 tahun kawin) ada rasa sakit sikit.. perut rasa senak.. sebab kali pertama tu rasa takut sangat sampai berlaku kekejangan.. Doktor stop dlm 1/2 jam dan bagi ubat.. lepas tu sambung balik.. tapi keputusan xray kurang elok.. nampak seperti ubat yang dimasukkan tidak melalui salur felopio(betul ke tak ejaan).. maknanya salur tu sumbat…

    kali kedua (masa 4 tahun kawin).. buat tempat lain.. sekejap je dah siap (mgkn Doktor tu berpengalaman).. kita kena relaks je jgn takut2.. senak tu ada tapi tak rasa sangat… tau tau dah siap.. tapi alhamdulillah.. keputusan baik.. ubat tu melalui salur dan keluar semula.. maknanya x ada masalah dengan salur tu..

    Doktor kata masalah hormon.. dah dua kali ambik ubat kesuburan utk buat IUI tapi tak sempat buat IUI sebab hari telur matang jatuh pada hujung minggu… buat tu kat LPPKN.. so diorang close.. x dapat buat..

    [Reply]

  • Ingin tahu says:

    Salam,

    Pada 27/7/2009 sy keguguran dan pd 28/9 saya period then pada 29/10 ada setitis dua pendarahan dan sy fikir ia adalah permulaan tanda period.. hari seterusnya hingga kini sy tidak period langsung….sy ada buat pregnancy test 2x tp negatif..apakah tanda ini sy mempunyai masalah atau apakah sebenarnya…saya harapkan penjelasan…

    [Reply]

  • lyn says:

    salam…saya sudah setahun berkahwin dan masih belum berjaya mendapatkan zuriat.saya sudh 2 mgu miss period dan sye dh buat test pregnancy tp -ve.baru2 ni ade setitis dua pendarahan yg saye rase ianya adalh period tp ianya hye dtg kadang2 shj.adakah ianya adlh period biase atau pun mslh lain.harap saya dpat penjelasan…

    [Reply]

  • ida says:

    salam…sy dh 7 thun kahwin dan ada anak seorang yg berusia 5 tahun,ketika usianya 3 tahun,sy keguguran,sekepas keguguran haid x teratur n susah nk pregnt.now,dh nk msuk 2 bln x period.apa sbnrnya masalah sy?doktor kata x ada msalah apa2.

    [Reply]

    azira Reply:

    salam… ida, saya pun mempunyai masalah yg sama. saya juga pernah keguguran, dan selepas itu haid sy juga tidak teratur. sekarang usia perkahwinan saya sudah setahun setengah dan masih belum dikurniakan cahaya mata. saya dan suami juga pernah mengambil produk untuk mempercepatkan mendapat cahaya mata, tetapi keputusannya hampa.

    [Reply]

    jalilah Reply:

    salam azira….saya memehami bagaimana perasaan anda.sebab sy pernah mengalaminye..sarankan awak cube makan pruduct b-young….coz saya dah cube n dah pun berhasil mendapat cahaya mata setelah menunggu 14 thn….saya harap awak cube…

    [Reply]

    azira Reply:

    thanks to u jalilah… saya hargai nasihat anda..InsyaAllah saya akan mencuba….

  • ranya says:

    saya telah mengambil pil norculot untuk datang period sebab saya rasa saya mengandung selepas 2 minggu,saya makan pil itu selama 3 hari…tetati period saya masih belum datamg lagi…kenapa?

    [Reply]

  • nazri says:

    saya dah berkahwin setahun lebih,tapi belum ada apa2 tanda nak dapat baby.period isteri saya ok je tiap2 bulan datang..saya ada terbaca kaedah iui..rasa nak mencuba tapi kat mane ya?adakah kat hospital atau kat lain2 tempat..kosnye mahal tak?

    [Reply]

    Maznah Reply:

    Nazri.. Hospital x penah pegi lagi.. tapi penah cuba kat LPPKN dekat KL, belakang Bangunan MARA sebelah PERTAMA Kompleks.. nanti kat sana ada ujian2 yang akan dilakukan.. bukan terus2 buat kaedah IUI… kos x mahal sangat.. kalau kat private mgkn ribuan ringgit.. kat situ buat ujian HSG (utk isteri) dalam RM150, kalau keputusan HSG tu ok.. baru Doktor akan sarankan next process.. kalau ambik ubat kesuburan tu sedia dlm RM500.. tapi x habis pun… macam saya ari tu.. telur matang pada hujung mggu.. saya kena tambah duit untuk pecahkan telur dalam RM100..

    kalau nak kos rendah lagi.. try kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.. sebab ada kawan pejabat try buat kat sana…

    [Reply]

    azira Reply:

    Salam Maznah..thanks for d info… saya juga akan mencuba.

    [Reply]

    sahrina Reply:

    salam,saya bekahwin setahun lebih still x pregnant… mengalami masalah kesuburan….haid tak menentu…penah x dtag berbulan2.so sy nk tanye ujian iui tue ape???xde pengalamn lah dlm bende mcn nie.

    [Reply]

    monie Reply:

    saya pula dah 4 tahun kawin still x de rezki, ingat nak buat ujian kesuburan..period pun x menentu. bila pegi urut dia ckp salur tiub filipio tsumbat..nak buat ujian tu kena buat temujanji ker… ingat nak pegi hospita tengku ampuan rahimah coz bila mkn pil subur, berat badan plak naik

    [Reply]

  • ida says:

    saya sudah 4 bulan berkahwin..dan samapi sekarang saya belum lagi mengandung..biasanya persenyawaan akan berlaku dalam tempoh 24 jam selepas melakukan persetubuhan..perjalanan haid saya teratur.tapi hingga sekarang saya belum ada tanda-tanda hamil.saya selalu tertekan ngan masalah-masalah peribadi dan saya juga seorang yang pemarah.adakah sifat-sifat saya ini yang menyebabkan kesukaran untuk saya hamil.

    [Reply]

    jalilah Reply:

    salam ida….saya cadangkn anda makan produk b-younh dari zhulian…saya dah 14 tahun berkahwin….kini telah pon mempunyai baby…pada 2008 yg lalu….saya berterima kasih pd kawan yg mengenalkan sy dgn produk ini….duit bnyk pun tak guna klu kita tak ada anak….jadi awak cube lah….sy cuma nak berkongsi dgn awak…selamat mencube….

    [Reply]

    zura Reply:

    nak tanya produck yg jalilah guna tu..b-young tu makan brapa lama utk pregnent?

    [Reply]

  • Ija says:

    Hi Pn,

    saya dah berkahwin selama 2thn tapi masih belum mempunyai cahaya mata…pernah membuat pemeriksaan pada doktor pakar dan mereka mendapati telur saya tidak keluar dengan banyak …adakah cara2 lain atau ubat untuk mengelak kan ianya berlaku??

    [Reply]

  • jalilah says:

    salam ….saya jalilah dah 14 tahun kahwin baru saja dikurniakan anak pada 2008.saya mengalami masalah haid yang tidak teratur dan berat badan mgkin inilah saya sukar hamil.sya berjaya menurunkan berat badan sy sebelum hamil dari 68kg ke 53kg.

    [Reply]

    MELY Reply:

    HAI…SALAM SEJAHTERA PUAN…SY MELY DAH 3THN LEBIH BERKAHWIN SY BERUMUR 29THN,DAN MASIH BELUM BERKAYA HAMIL.SAYA PERNAH LEWAT PERIOD 2 MINGGU,DAN SAYA CUBA TEST PRAGNENT,DAN SAYA DAPAT 2 GARIASAN MERAH,SAYA AMAT GEMBIRA KERANA MENGANDUNG,TAPI SEMINGGU DRPADA ITU,SAYA MENGALAMI PENDARAHAN BNYK SEPERTI PERIOD,TAPI TERDAPAT KETULAN KECIL KELUAR,SY AMAT TERKEJUT DAN CEAMS,KERANA TIDAK MENGALAMI SEPERTI INI,SAYA PERGI KE KLINIK BERJUMPA DOKTOR,DAN SETELAH BUAT UTRASOUND DAPATI KANDUNGAN AWAL SY TELAH KELUAR SEMUA,DAN DOKTOR ITU KATA TDK PERLU MENCUCINYA,DAN SEHINGGA SKRG PERIOD SY TERUS TDK TERATUR,KDG2 LEWAT 2,3 HARI,DAN BLN NI AWAL SEMINGGU,SAYA AMAT SEDIH SGT….PUAN ADAKAH SY BOLEH MENGANDUNG LG…TIAP2 BULAN SY DTG PERIOD,CUMA TDK TETAP,DAN SY SERING MENGALAMI SAKIT PINGGANG,DAN BERAT BADAN SY PUN BERTAMBAH…APAKAH YG PERLU SY LAKUKAN LAGU PUAN…SY AMAT BUNTUH SGT…

    [Reply]

    jalilah Reply:

    hai…..mely saya pernah mengalami semua simtom macam awk tp selepas saya mengambil product b-young baru saya tahu yg product ini semua simtom td dah hilang dan sy bertambah sihat…skrg sy dah pun mendapat cahaya mata berkat makan b-young….awk cube lah

    [Reply]

    munira Reply:

    b-young ni produk apa dan bagaimana dapatkanya?? mahal tak untuk setiap set?

  • fida says:

    salam..
    sy dah hampir setahun kawin tapi blum ada tanda2 sy hamil…sy dah cek doc..doc ckp sy ok …tak ada masalah..tapi apakah punca lambat hamil..tlg la sy terlalu inginkan zuriat ..kesian my hubby nak sgt baby..huhuhhh sedih jer hati ni

    [Reply]

  • mama risau 39 says:

    saya sudah 1tahun berkawin tapi masih belom mempunyai cahaya mata…saya pernah melakukan peguguran haram 5tahun yang lalu..adakah peguguran yang saya lakukan dahulu mengganggu hormon dalam badan saya untuk saya hamil??
    masih ada peluang kah untuk saya hamil lagi???

    [Reply]

    jalilah Reply:

    hai mama saya harap
    mama cube makan product b-young set gold..sebelom terlambat untuk mendpt cahaya mata…sy menunggu 14 tahun mama….tp syukur lah dah dpt anak hasil makan produk b-young….mama cube ek….

    [Reply]

    munira Reply:

    cik jalilah, boleh terangkn lbh lanjut ttg produk b-young ni?.. sy teringin nak mencuba..sy pun dah 7 tahun kahwin tp belum ade rezki di kurniakn anak

    [Reply]

  • liza says:

    sy dh hampir setahun kawin, sampai sekarang blum ada tanda2 hamil…haid saya pun tidak teratur….apakah petua untuk sy normalkan haid saya..runsing

    [Reply]

  • munira says:

    saya bercadang untuk mengambil seorang anakangkat dan telah mendaftar dgn kementerian kebajikan masyarakat. sy berhajat untuk menyusukan sendiri bakal anak itu untuk memudahkn hubungan muhrim saya @ suami dgn anak tersebut. boleh pihak anda bantu menyenaraikan prosedur dan klinik @ hospital sekitar portdickson @ seremban @ cheras yg menyediakan perkhidmatan untuk mengeluarkn susu badan.. sebab sy belum pernah hamil..

    [Reply]

    Abu Jarir & Ummu Aisyah Reply:

    Tahniah kepada puan kerana faham persoalan perhubungan muhrim berkaitan dengan anak angkat ini.

    Memang ada kaedah untuk keluarkan susu bagi wanita yang tidak hamil. Kami tak pasti pulak tentang klinik yang menawarkan
    perkhidmatan ini. Mungkin puan boleh cuba manapmana klinik sakit puan.

    [Reply]

    Abu Jarir & Ummu Aisyah Reply:

    Mungkin puan boleh cuba ke klinik ini

    Klinik Pakar Wanita dan Infertiliti Sukhilmi
    No 5g, Lorong Taman SBP 1/1
    Senawang Business Park,
    Seremban

    066751510

    Harap maklumat betul

    [Reply]

  • aliya says:

    Salam…sy dh 7th kwin tp msih blum ada rzki..awal memang mrancang sbab hubby keja jauh tp xmkn ubat..skang dh mcam2 cuba urut n jmpa dkter pkar tp msih blum bjaya..dkter ckp msalah sy ada air susu..dh mkn ubat utk bnti air susu tp msih blum juga brjaya..ada apa2 ptua utk sy..sy btul2 tertekan ngan msalah ni.. :-( trima ksih..

    [Reply]

    yan Reply:

    sabar ye..kite pn tgh mencube ni..try mkn produk raja mazian hiraq

    [Reply]

  • Iza says:

    saya dah berkahwin hampir 6 bulan.tp tiada tanda2 saya hamil. period saya mmg tak teratur sejak zaman belaja lagi.Kadang2 sebulan lebih, ada yang 2 bulan n paling lewat 3 bulan.Saya ada buat checkup,n doktor kata mungkin hormon tak stabil. tp disebabkan saya baru jer kawin doktor x bagi apa2 rawatan pon lagi.Doktor suruh stabilkan emosi jer n jgn strss sgt.Sedih la juga hasrat nak dpt baby cepat x dpt..

    [Reply]

  • aida says:

    salam… saya dah 2 thn kawen tp lum ada cahaya mata lg.. dah mcm2 minum untuk kesuburan tp lum lekat lg. tolong la………

    [Reply]

  • sya says:

    sye dah 8 thn berkahwin. Pada thun lepas sye mula buat treatment di GH Johor Bahru..awal thn ni sye dah buat beberapa proses bg mendptkan zuriat..sye telah mengalami proses HSG dan telah mula mkn clomid tuk 2 cycle period..tapi msih blum berhasil..pada 11 Mei lalu sye telah menjalani proses IUI tapi sye dpt rsekan mcm IUI sye ni tak berhasil sbb tanpa2 period nak kuar dah ade..sye mmg tak nak fkirkan sgt tapi sye tak dpt mengelak dari memikirkannye..yg mnjadi maslahnye skrg sye confius knape dada sye slalu bengkak dan akan keluar susu pada niple sye setiap kali sye memicitnya…

    [Reply]

  • nurul says:

    saya berumur 20 tahun dan hampir 1tahun berkahwin,tapi masih belum hamil saya kitaran haid saya ok,tapi mase datang haid tu saya sering senggugut adakah ini membuatkan saya susah hamil?

    [Reply]

  • shri says:

    i dah khawin 3 thn tapi tak mengandung utk sekali pun dan kitaran haid i juga tak menentu ia akan mai 3bln sekali

    [Reply]

  • sadie says:

    saya telah berkahwin 1thn lbh.tp masih belum dikurniakan cahaya mata.saya mempunyai masalah berat badan berlebihan dan period tidak teratur.maksud saya 2kali dlm sebulan.kitaran haid saya dalam 20hari.sebelum berkawin saya tidak ada masalah period dan senggugut.sekarang saya menjalankan misi untuk menurunkan berat badan.dan period saya agak normal semenjak 2bln ini.tp period saya tidak byk.dalam masa 7-10 ari hanya 1@2 hari sahaja keluar darah merah tp kuantiti sedikit (dipertengahan period)dan hari2 yg lain coklat muda pn sedikit.selang bape minggu saya wat PT.tp -ve.tanda2 pregnant tu ada.adakah saya sedang pregnant?konfius..

    [Reply]

  • hanan says:

    salam. sy mempunyai mslh haid yg tidak teratur smnjk belum kahwin lg. skrg sudah 6 bln sy berkahwin tetapi x pernah dtg haid. sy dah check tp x pregnt. doc syorkn sy byk bersenam, ade gak doc yg bg asid folic. skang sy mencuba ubat herba cina. ape pndpt u?

    [Reply]

  • Hani says:

    Salam… kitar haid saya sering berlaku dalam tempuh 26hari.. kemusykilan saya adalah, berapa hari tempoh haid/pengeluaran darah yg dianggap normal? misalnya, saya telah period dah haid berhenti pada hari ke 7.. tetapi hari ke 12 darah keluar kembali cuma dlm kuantiti yg sedikit selama 2 ke 3 hari dan berhenti semula.. adakah ini dianggap normal atau tidak?

    [Reply]

  • qisqin says:

    Salam…. Saya dah kawin 6 tahun tapi tak mengandung lagi. Nak tanya: apa jenis ubat b-younh tu? macam mana nak dapat? ble order tak?

    [Reply]

  • nur says:

    bln lepas sy dah dtg period,kira2 blm lm lg la…p bln awal ni pulak sy mengalami pendarahan ttp x banyk,sy cuma pakai panty liner je,sy pun hairan kenapa ….atau sy ada masalah dalaman…sy tringin utk hamil lg,tp dah lama cuba pun x brksan,sy pun x mengambil ubt prancang kuarge..

    [Reply]

    annour Reply:

    saya hmpir 6 bln berkahwin dan kami suami isteri teringin utk mendapatkan zuriat.setiap bulan period ok tapi selalu mengalami pms yg teruk.adakah sebab pms itu yang menyebabkan saya lambat hamil?sapa2 blh bg nasihat?

    [Reply]

  • guyresah says:

    salam….sya nk tnye,sya hnya mempnyai 1 buah zakar je sejak lahir…
    adakah sya akn mandul apabila berkahwin nti?

    [Reply]

  • nurul says:

    tarikh terakhir dtg period pada 21 mei 2010..sampai skrang tak period2 lagi.haid saya mmg tak menentu (selalunya 1 1/2 ke 2 1/2 bulan) sekali.saya buat pregnancy test tp hasilnya negatif.Ari2 sakit tapi mmg takder tanda2 saya akan period sebab kebiasaannya saya akan sakit breast dulu..selalunya kalau kita hamil berapa minggu akan bagi ujian positif ek??

    [Reply]

  • sofea says:

    salam..saya dah 6thn kahwin,tp still lom dpt anak lg..berat saya 74kg tinggi 165cm..sy dlm kategori apa ye?betul ker org ckp perut buncit&byk lemak susah hamil?lagisatu,saya mempunyai bulu roma yg agak lebat juga..dulu saya ad terbaca satu artikel mengenai isu ini…ada kaitan dgn mandul betul ker? minta dijauhkan..piriet saya normal…tolong saya…

    [Reply]

  • renna says:

    Ramai yang mengadu mengenai haid lambat 2-3 bulan sekali. tetapi yg menjadi masalah saya skg, selepas kahwin,saya alami haid 2 kali sebulan. tempoh haid adalah sama macam biasa iaitu kira2 7 hari.selepas seminggu, saya dtg haid lagi dlm kuantiti yg sama, simptom haid yang sama dan jumlah hari yang sama. Secara ringkasnya, saya didatangi haid selang seminggu. Sejak kahwin awal Jun sehingga skg (awal ogos), saya sudah 4 kali haid. Adakah ia tanda2 penyakit? Kitaran haid saya sewaktu bujang memang teratur dan tidak pernah miss setiap bulan. Bantulah saya.

    [Reply]

  • zue says:

    salam..saya dh 2 thn bkawin dan masih belum dikurniakan cahayamata..tiap kali ada berita baik dari teman2 yang prgnant ati saya terasa sayu..selepas sthn mencuba,saya dan suami belum dikurniakan cahayamata,kami pergi berjumpa doc bagi membuat ujian kesuburan..menurut doc tiada masalah dihadapi oleh saya dan suami..kemudian kami berusaha lagi dengan pelbagai cara antaranya memakan ubat dan berurut..yang peliknya period saya biasanya tetap sekitar 28-30 ari setiap bulan..tetapi bila saya cuba produk untuk kehamilan,period saya menjadi lambat smpai 9/10 ari dari kitaran biasa..pada bulan berikut apabila saya berhenti mengambil produk tersebut,period saya kembali kepada kitaran yang normal iaitu 28 ari..saya keliru dengan masalah yang saya hadapi..adakah saya perlu meneruskan produk kehamilan itu atau saya berhenti terus..buat masa sekarang saya dah berhenti makan dan period saya tetap dan normal..

    [Reply]

  • sh noreen says:

    sy sudah berkahwin selama 4 tahun.sy pernah turun “benda”seperti perut ikan.saya tak pasti samada saya keguguran @ benda lain.period sy normal dan statik.sy sudah berjumpa pakar sakit puan dan melakukan ujian pepsmear tp semua normal.saya berusia 30 tahun.setiap bulan sy mengeluarkan 2 biji telur yang pada pandangan doc sangat sihat tp masih belum hamil

    [Reply]

  • ira says:

    salam…saye berumur 27 taun dan suami 28,dari suma tanda2 awal ketidaksuburan diatas, semuanya sye x de,cuma saye kawin setaun lebih tp belum hamil,period saye tetap,berat ok.suami pun penah g chek sperm suma ok,normal, saye penah wat test blood dan mendapati hormon luteilizing sye kurang,so telur saye x dpt matang sepenuhnya,doktor ada memberi saye ubat, tp saye nak tnya ade x herba2 lain yg mampu tingktakn hormon tersebut..

    [Reply]

  • nur says:

    slm, sy dh berkhwn slma 4 thn & dkurniakn ank laki (bunting pelamin) yg berumur 3thn lbih skrg.
    sy mmpunyai darah rhesus negatif manakala suami darah rhesus positif.
    wk2 mengndgkan ank p1 dulu, sy disahkan ada fibroid wk2 hamil 4bln. tetapi slps brsalin n skrg, sy pg check up..fibroid tuh xde dh. maybe just hormon.
    sy mmpunyai period yg teratur. sy br berusaha nk mendptkn ank ke-2 brmla awal thn ini 2010. tp smpai skrg msh blum berhasil. sy bercadang nk dptkn anak dlm mase terdekat. sy memg x mengambil ubat perancang & hanya merancang sendiri sahaja.
    tolongle sy ini

    [Reply]

  • cath says:

    kepada sesiapa yang kat area johor dekat mana nak membeli BBT Temometer?

    [Reply]

    Abu Jarir & Ummu Aisyah Reply:

    Boleh dapatkan dari kami…

    [Reply]

  • anne says:

    salam..saya sudah berkhawin selama setahun….kawan saya beri kan tips…hari ke 14 hingga ke 20 selepas hari haid itula waktu2 subuh bagi wanita…dan saya baru sebulan mencuba VIT E…tapi hari ke 16 – 18 darah seperti period telah keluar cuma sikit macam waktu penghabisan haid…kenape masaalah ini selalu terjadi???saya dah rujuk pada doctor..tapi tak ada sebarang keputusan….doctor beri ubat dan saya makan masaalah itu sekejap je die hilang tp datang balik pada hari haid yang akan datang?saya mempunyai tinggi 149 dan berat badan 42-43 kg…adakah sukar untuk saya hamil jika kitaran haid saya tidak teratur????adakah hari ke 16 selepas haid itu darah haid atau sebaliknye???terima kasih….

    [Reply]

  • nurulhuda says:

    salam..Saya Puan Nurulhuda..Saya berusia 25 tahun.usia perkahwinan saya baru mencecah 8 bulan..tetapi belum ada rezeki untuk dapa baby..Ada cara2 yang boleh di kongsi bersama untuk mempercepatkan kehamilan.

    [Reply]

  • Nudge says:

    Salam

    Saya nk tanya..mnggu lps saya buat ujian UPT atas nasihat ibu saya sbb ada tanda2 seperi hamil. Selepas buat ujian tersebut ada 2 line pd alat tersebut tetapi agak kurang jelas. kemudian doktor minta saya jalani ujian darah. malangnya ujian darah saya negatif. Saya tidak mengandung..boleh keadaan seperti ini terjadi dan kenapa ianya terjadi?

    terima kasih

    [Reply]

  • hans says:

    Salam..saya sudah setahun setengah berkahwin, tapi masih tiada tanda-tanda untuk hamil. Period datang setiap bulan teratur cuma keputihan yang saya alami kebelakangan ini banyak dari biasa sehinggakan saya terpaksa menukar panty liner 3 kali pada siang hari.
    Adakah ini sesuatu yang normal atau tidak?

    [Reply]

  • fen says:

    slm,ini pertama kali sy mbaca lmn awk.. sy adalh slh seorang yg mghadapi masalah utk mengandung.sy sdh brkahwin 4thn tetapi msh blm dikurniakan cahaya mata.semasa tahun pertama kahwin,period sy ada tiap2 bln dan dimasa itu berat sy 58kg utk tinggi 160. period sy sejak 2 thn kebelakangan ini tidak menentu dan tidak ada pd tiap2 bln. dan tentunya skrg berat bdn sy bertambah. ada yg beranggapan sy sukar mengandung krna berat bdn, tetapi diawal perkahwinan berat bdn dan haid sy normal.. diwaktu itu juga tidak ada tanda mengandung. jd sy keliru..apa puncanya… any advise?

    [Reply]

  • quen'z says:

    hi…saya kerap datang haid selang seminggu,,,apa sebab ya? selang seminggu sy mesti datang haid?

    [Reply]

  • ieda says:

    as’salam..sy sudh setahun lbh bekahwin..tp msih lum ade tnda2 untk hamil..sy ade jmpa dkter pakar sakit puan..bln ptama dkter bg tarikh subur sy,dn dia surh brsama dgn suami pd tarikh tu,tp msih jgk hampa..bln k’2,dkter suruh sy mkn pil subur clomid 2bji 1 hari..tp msih jg blum ade rezki,dn bln ni dkter saran kan sy mkn pil clomid tu 3bji untk 1hari…masalah nye sy musykil..bkn ke klu mkn pil subur tu telor kita akn jd bnyk..tp bila dkter bt TVS,dkter ckp telur sy hnya ade 1 dn akn pecah pd bila2 msa..sptut nye telur yg subur ade brape bnyk??dn ade ke peluang untk hamil jika telur sy tu hnya 1 atau 2??tlong sy sape2 yg tau…

    [Reply]

  • myra says:

    saya lambat dtg period dah 6hari…
    saya cuba mkn ubat norculut…
    untuk dtg period..
    saya dah urin test…
    doktor beritahu hormon sy xstabil..
    mgkin disebabkan sy tension..
    sy cuba untuk mengawal emosi sy dr tension…
    apa lg patot sy lakukan..utk period sy dtg..

    [Reply]

  • sha says:

    salam.. saya sudah berkahwin 3 th, sehingga skg belum mempunyai cahaya mata.. bulan lps doktor mengesahkan saya menghidapi tiroid…keputusan ujian diperolehi plasma free T4 86.8 dan plasma TSH 0.01… adakah penyakit saya nie teruk… dan mempunyai peluang yg tipis utk mempunyai anak..

    [Reply]

  • WATIE says:

    salam….saya sudah 8 bulan kawin dan masih belum ade tande2 saya mengandng….apekah masalh saya sebenarnya,,,selepas kawin juga saya mengalami masalah period yang tidak tetap,….bulan lepas saya dah lewat period selama 4 hari…..ni membuat kan saya rase amat sedih dn takut saya belum di sahkan mengandung,,,bantu lah sya bagaimana cara untuk mngandung…..

    [Reply]

  • zuren says:

    salam..sy dah 7 berkahwin tapi sush nk mgndung,peiod pn kdg2 xnak keluar smpi 4 5 bualan,hnya keluar bila sy makn ubat turunkn darah,risau sgt2.

    [Reply]

  • fzlina says:

    salam…saya sudah setahun lbh berkahwin dan pernah mengalami keguguran…setelah itu smp skrg sy blum lagi ada tanda2 untuk hamil lagi…adakah harapan untuk hamil lagi coz sy ad jgk trdngar ttg lmbt hamil sekiranya pernah keguguran…perlukah sy mendapatkan apa2 rawatan…lagipun period sy monthly ok jer…

    [Reply]

  • sheda says:

    assalam…

    sy sudah berkahwin 5 bulan tetapi masih tiada tanda2 untuk hamil…sy ingin sangat mandapat zuriat..masalh yg sy hadapi sy sering kali period tetapi sy tidak pasti samade tu period atau tak..selepas seminggu atau 2 minggu darh berwrna coklat akan keluar..adkah tu punca2 sy masih tidak hamil?doktor mengesahkan sy mempunyai masalh hormon…

    [Reply]

  • natasha says:

    sy telah datang haid pd hari pertama dgn sedikit.namun pd hari kedua haid sy menjadi bnyk.tetapi pd hari ketiga haid sy telah berhenti.adakah ini normal?

    [Reply]

  • cahaya hati says:

    assalammualaikum…
    sy menghidap hypertiroid sejak setahun yg lalu..sy dah 3 tahun brkahwin ttpi smpai skrg sy belum pernah mengandung.adakah disebabkan sy menhidap hypertiroid ini yg menyebabkan sy sukar utk mengandung?sy ada mengambil ubat utk merangsang kesuburan ttpi belum ada tanda2 utk mengandung.kitaran haid tiap bulan ok cuma tarikhnya saja yg makin awal dr tarikh bulan2 lepas.mohon penjelasan dari pihak tuan..

    [Reply]

  • zurra says:

    saya telah berkahwin dan mempunyai 2 org anak.anak pertama kini berumur 2 tahun dan anak kedua berumur 5 bulan. selepas melahirkan anak pertama, saya tidak didatangi haid lgsg sehinggalah saya melahirkan anak kedua. jarak kelahiran keduanya hanya setahun.persoalan skg, saya ingin mengambil pil perancang tetapi ketiadaan haid menyebabkan saya tidak tahu bila hendak dimkn pd tarikh yg sesuai. untuk makluman, anak kedua saya masih lagi menyusu bdn..bagaimana hendak saya atasi masalah ini berikutan saya tidak mahu lagi anak dlm waktu terdekat ini..?

    [Reply]

  • liyana says:

    salam. saya sudah berkahwin setahun lebih tetapi blum mempunyai zuriat. saya sering alami senggugut setiap kali haid. haid saya turun setiap bulan. pernah hanya sekali menjalani ujian pap smear. ujian lain tidak pernah. adakah senggugut boleh memberi kesan kepada sukarnya hamil?

    [Reply]

  • aidyan says:

    sy kini mengandung 2 bulan…apakah kesan jika mengambil pil ini?

    [Reply]

  • jiha says:

    salam…

    saya sudah berkahwin hampir 5 bulan..tp masih blum hamil…sejak mengamalkan asid folik,period cycle sy jd panjang hingga 44 hari…utk bulan ni pun dah lewat 2 mggu (14 hari)..tp langsung xde tanda2 prgnant…tggi sy 159cm n berat 53kg…sblm ni period sy normal je 28-30 hari…saya jga merupakan pembawa thallesimia dan mghidap moderate anemia…adakan sy ada tanda2 kurang subur?? apa yg perlu sy buat??

    [Reply]

  • anysss says:

    slam… saya nk tny lh ubat ape sesuai utk datangkn haid… coz sya dh lewat 2 minggu xhaid lg… sya blum berkahwin lg.. tp haid mmg xmenentu… blh xtolong beritahu ubat utk datangkn haid serta utk membetulkan kitar haid saya ni???

    [Reply]

  • anna says:

    saya pernah melakukan proses pengguguran sebanyak 5 kali sebelum ini.sekarang saya sukar utk mengandong.apa yg perlu saya buat?

    [Reply]

  • syakila says:

    Hi..!Saya belum lagi berkahwin. selama setahun setengah saya tidak pernah didatangi haid. Menjadi tanda tanya saya disini ialah bolehkah saya mengandung?

    [Reply]

  • Comel says:

    Kawan saya mempunyai masalah kesuburan..Sebelum ini dia normal tetapi sekarang, kesuburan itu berwarna coklat seperti darah kering dan ada sedikit darah merah.Adakah dia mempunyai masalah dalam perut atau kesuburan ataupun kemaluannya? Terima kasih..

    [Reply]

  • Azie Jijah says:

    Salam..sebenarnya sy ngan suami ni org berdua cacat pendengaran dan xboleh berkata2 jugak..sy dah lama 8thn kahwin lepas tetapi masih belum rezeki lagi..pertama kali sy prnh buat IUI tapi semasa sy prnh keguguran dlm 2bulan pd 2006 thn lepas..satu lg,sy dh buat IVF pd bulan july 2011..Lepas tu terus banyak buat masa utk rehat tapi tiba2 datang haid awal2 lagi..macam mana nak buat lagi?? Sebab sy btul2 tertekan ngan msalah ni…tolong lah nasihatkan kita…terima kasih…

    [Reply]

    Abu Jarir & Ummu Aisyah Reply:

    Puan email kami ya, mudahhamil@gmail.com

    [Reply]

  • rasha says:

    saya mempunyai masalah iaitu keluar darah coklat sebelum darah merah haid ..adakh ini menandakan ketidaksuburan saya?kitaran haid saya juga kurang menentu,..

    [Reply]

  • nieza says:

    salam saya dah 4tahun berkahwin tapi masih belum hamil saya jg telah menjalankan kaedah iui tetapi gagal,saya jg pernah mencuba produk kehamilan biodex tetapi masih belum hamil apa perlu saya lakukan

    [Reply]

  • idawati ibrahim says:

    saya berumur 32 tahun dan mempunyai 3 org ank berumur 11thn, 7thn dan 5th. selepas kelahiran setiap ank saya mengamalkan pil perancang dan yg terakhir selama 3 tahun. saya telah keguguran ank ke 4 pada bulan okt 2010 lepas dan merancang utk hamil lagi. masalahnya setiap kali lepas bersama suami, air mani tersebut akan keluar semula. baru-baru ini saya telah pergi berjumpa doktor dan minta di scan tetapi doktor tersebut menyatakan ia perkara biasa bg org yg mengamalkan pil perancang dan menyarankan saya mengambil pil kesuburan pada period saya yg akan datang. untuk pengetahuan, kitaran haid saya normal dlm pusingan 26-28 hari. tolonglah saya, apa yg harus saya lakukan…

    [Reply]

  • enying says:

    salam…

    Sya nak bertanya kepada sesapa yang ada mengalami masalah seperti saya.Untuk pengetahuan semua,saya dah berkahwin 9 bulan.sebelum ni period saya adalah teratur 31 hari.masalahnya sekarang saya dah 3 minggu dah x period.last period saya ialah pada 06 Nov lepas.Tapi bila buat upt test -ive.Saya risau coz saya tak penah lewat datang bulan sebelum ni.ada tak sesapa boleh bantu?

    [Reply]

  • mama runsing says:

    salam….saya dah setahun lebih berkahwin tp tak ada tuah lg utk mempunyai zuriat.saya juga mengalami masalah berat badan dan masalah haid yg tidak menentu.suami pula teringinkan anak.cuma nak tahu mana tempat yg kita wanita yg sudah berkahwin boleh membuat pemeriksaan terperinci ttg kesuburan kita?

    [Reply]

  • ema says:

    assalammualaikum.. sy nak bg zuriat kat suami sy.. sy terasa bila kwn2 die tnya sy ngndung tak. sy tak ada masalah dlm kitaran haid.. semua nya okay. tp kalu berpunca drpd sy kurus, sy rasa sy tak ade la kurus sgt. org lain lg kurus mampu memberi kan zuriat untuk suami mereka. antara sbb2 di atas ade tak sbb lain wanita sukar hamil ? contoh pemakanan ? dulu sy gemar sgt minum air bergas ketika period kerana dgn meminum nya darah haid akan keluar sekali gus banyak..adakah ini menjadi masalah untuk sy hamil ?

    [Reply]

  • deqfa says:

    salam. saya telah berkawin dan mempunyai sorang cahaya mata berusia 4 thn. telah 2 tahun mencuba untuk mendapatkan zuriat yang kedua tetapi tidak berhasil. apakah punca masalah tersebut sedangkan ank pertama begitu senang. saya baru berusia 30 thn dan telah melakukan ujian papsmear dan didapati tiada masalah.

    [Reply]

  • zara says:

    saya zara dan berumur 32 tahun n suami 38. kami telah berkahwin 7 tahun dan masih tidak mempunyai anak n kami mmg jarang bersama tapi yg pasti saya selama 7 tahun bersama kami masih x mempunyai anak. Setakat ni belum buat check up apa2.apa cara yg saya boleh buat kerana baru2 ni saya terfikir untuk memberi kebenaran suami berkahwin lagi tetapi jauh disudut ati ini ingin membenarkannya..

    [Reply]

  • lieza penang says:

    salam sya dah berumah tangga hampir setahun ,tapai sampai sekarang belun ,dikurniakan cahaya mata ,saya rungsing sanggat kak ,apakah punca saya buang thairot agak sukar,

    [Reply]

  • rihanna says:

    salam…saya sudah berkahwin 1 tahun lebih..tetapi masih belum dikurniakan zuriat. sy memang mengalami berat badan yang berlebihan. Saya dan suami masih belum merujuk mana2 klinik atau pakar perubatan. Period say setiap bulan memang teratur seperti zaman anak dara lagi. Saya sgt2 inginkan zuriat..kadang2 bila tengok kwn2 dan saudara mara yang dah dikurniakan zuriat, rasa cemburu tu sentiasa ada. sedih dan tensen setiap kali period datang tiap2 bulan.

    [Reply]

  • anisah says:

    sy nak tya.. sy da hampir setahun xdatang period.. n skrg sy da berkahwin.. usia perkahwinan sy da hampir 5 bulan.. tp stil xde tanda2 preggy.. n yg sy sgt2 risau kenapa sy xperiod da lame.. da mcm2 care sy wat tok bg sy period tp xkua jgk.. sy de g klinik tapi doc ckp hormon sy mmg mcm ni. sbb mmg dari remaja lagi period sy mmg dtg hanya 2-3 kali je setahun.. tapi tahun ni hanya sekali je.. boleh x admin bg tau ape2 ubat yg boleh sy amek tok period.. sy risau kalo xperiod sy xleh pregnant.. dan satu lagi boleh ke sy makan asid folik yg dijual di farmasi tanpa nasihat doktor terlebih dahulu? adakah asid folik tu membahayekan?? sbb sy dgr ade org ckp kalo nak period ok kena amek asid folik.. plez help me.. tq

    [Reply]

  • ok... says:

    salam…. boleh beri tahu saya klinik pakar lelaki di sekitar Klang…. terima kasih

    [Reply]

  • nur says:

    sebelum kahwin period saya teratur cukup kitaran 28 hr tetapi selepas kahwin period sering lewat.apa sbb berlaku perkara ini ye sis

    [Reply]

Leave a Reply

Ebook Percuma
Ebook Rahsia Mudah Hamil
Soal Selidik Kaedah BBT
Ovulation Calculator
Like FB FanPage
wordpress stats plugin