Archive for the ‘Sebab-Sebab Sukar Hamil’ Category

9
Jul
Bagaimana Sperma Di Bawah Mikroskop

Seperti yang dijanjikan di post sebelum ini, berikut adalah rakaman video bagaimana sperma kelihatan di bawah mikroskop.

Sampel sperma diperhatikan di bawah mikroskop

Peranan sperma dalam kesuburan kami ceritakan dengan lebih mendalam dalam ebook Rahsia Mudah Hamil

Share/Save/Bookmark

7
Jul
Fakta-fakta Menarik Tentang Sperma

TAHUKAH ANDA …?

1) Tahukah anda sperma ‘ditembak’ selaju kira-kira 10 mph dari zakar..

2) Sperma perlu berenang 7 inci dari serviks melalui uterus untuk
ke tiub fallopio sebelum mensenyawakan ovum….

3) Sesudah masuk ke rahim, sperma bergerak pada kadar 15 minit bagi setiap 1 inci…

4) Sperma yang paling laju berenang akan tiba di ovum sepantas 45 minit,
manakala yang paling slow akan ambil masa sehingga setengah hari.

5) Jika tiada telur didapati selepas hubungan kelamin, sperma akan menunggu sehingga 72 jam..

6) Bagi setiap proses ejakulasi, berjuta-juta sperma dibebaskan, tapi cuma beberapa dozen sahaja yang mampu sampai ke ovum…

Di bawah adalah video animasi yang sedikit sebanyak dapat memberi gambaran tentang proses-proses di atas. Pastikan anda mempunyai talian internet yang stabil untuk melihatnya dengan selesa, kalau tidak anda memerlukan sedikit kesabaran..:)

Insyaallah dalam entri yang akan datang, kami akan tunjukkan bagaimana pemandangan sperma di bawah mikroskop.

Share/Save/Bookmark

30
Jun
Adakah Anda Masih Boleh Mengandung?

Artikel ini adalah sambungan daripada post yang lepas

Sedikit ulangkaji daripada post sebelum ini…

-Seseorang wanita dilahirkan dengan berjuta-juta telur tak matang untuk seumur hidupnya dan akan keluarkan satu telur matang bagi setiap kitar haid.

-Semakin meningkat umur, kuantiti dan kualiti stok telur ini(ovarian reserve) akan merosot.

-Jika kualiti dan kuantiti stok telur ini merosot, seseorang itu akan menghasilkan aras FSH yang melebihi aras normal.

-Oleh itu, kualiti dan kuantiti ‘stok telur’ ini boleh diketahui dengan menguji aras FSH ini..

Maka konsep inilah yang dipakai dalam Ujian FSH ini. Ia juga dikenali sebagai ujian kesuburan wanita.

1)Ujian aras FSH boleh dilakukan dalam 2 cara

(a) Di Klinik

Ujian ini dilakukan bermula pada hari ke-3 dalam sesuatu kitar haid. Sila rujuk doktor untuk tahu lebih lanjut

(b) Di Rumah: Personal Home Based FSH Test

FIRST RESPONSE® Fertility Test for Women

Ujian Kesuburan Wanita

Ujian Kesuburan Wanita

Kit ini sangat efektif bagi mengesan aras hormon FSH yang mana akan memberi gambaran tentang kualiti dan kuantiti ‘stok ovari’ seseorang dan ia boleh dilakukan sendiri di rumah.

Home Based FSH Test ini adalah merupakan satu petunjuk kepada potensi kesuburan seseorang wanita yang dikatakan mempunyai aras ketepatan sehingga 95%.

Hasil keputusan Ujian ini akan menjawab satu persoalan iaitu ‘Adakah Saya Masih Boleh Mengandung?’

Untuk maklumat lanjut tentang kegunaan produk ini, sila KLIK SINI

Perlu diingatkan bahawa FSH home based fertility test ini bukanlah sebagai pengganti ujian oleh doktor. Anda perlu segera merujuk kepada doktor bagi mendapatkan ujian lanjut yang ternyata lebih tepat dan sekaligus mendapat khidmat nasihat yang professional.

Menarik bukan? Tapi, ada ke jual kat Malaysia?…..

Share/Save/Bookmark

30
Jun
Kitar Haid Tak Teratur…Mungkin Ini Puncanya

Bagaimana Ketidakstabilan Sejenis Hormon penting dalam diri seorang wanita iaitu Hormon Perangsang Folikel atau Folikel Stimulating Hormone (FSH) boleh mempengaruhi kawalatur kitar haid seseorang.

FSH adalah sejenis hormon yang boleh memberi kesan secara langsung kepada peluang untuk hamil.
Tahukah anda bahawa aras FSH dalam badan seseorang berkorelasi dengan kualiti dan kuantiti telur dalam ovari?


Sistem reproduksi lelaki akan sentiasa menghasilkan sperma baru setiap masa melalui proses spermatogenesis. Fakta ini membolehkan kaum Adam mendabik dada.
Sebaliknya bagi seseorang wanita, bila dia dilahirkan, ia sudahpun ‘dibekalkan’ dengan sejunlah telur atau dalam bahasa yang mudah, setiap wanita dah ada ‘stok telur’ dalam ovari sejak lahir. Setiap bulan, telur ini akan matang dan dibebaskan dari ovari untuk disenyawakan.
Dengan peningkatan usia, kualiti dan kualiti telur ini semakin merosot. Bila keadaan ini berlaku, badan akan cuba untuk stabilkan dengan menghasilkan lebih FSH bagi merangsang fungsi-fungsi Ovari. Keadaan ini biasanya kita dapat lihat pada wanita yang mula mencapai status menopaus. Wanita yang mencapai menopaus akan mencatat aras FSH ini sehingga kepada 40 mIU/ml dan seterusnya pengeluaran haid akan terhenti.
Bagaimana pula jika perkara ini berlaku kepada wanita di bawah umur 40 tahun? Hmm..panjang cerita ni. Cerita ni saya simpan untuk lain kali.

Jika badan tidak dapat menghasilkan FSH yang secukupnya, ia akan memberi kesan kepada ‘simpanan telur’ dalam ovari seseorang. Keadaan dimana aras FSH yang rendah ini biasa dikesan pada mereka yang mengalami PCOS.

Secara umumnya, bagi wanita yang dalam ikhtiar untuk hamil, aras FSH yang baik adalah dibawah 10mIU/ml. Namun bila aras FSH ini terlalu tinggi atau terlalu rendah, ia akan mengganggu aturan kitar haid dan seterusnya menjejaskan peluang untuk hamil.
Oleh itu, jika kita dapat mengesan aras FSH dalam badan, ia dapat memberi suatu gambaran tentang tahap kesuburan seseorang wanita.

Soalan:
Bagaimana Kita Boleh Kesan Aras FSH ini?
Jawapan:
Sebenarnya, ujian aras FSH ini boleh dilakukan oleh pakar-pakar sakit puan dipusat-pusat rawatan. Kosnya mungkin agak tinggi dan bergantung kepada pusat-pusat rawatan tersebut. Ujian ini dikenali sebagai Ujian FSH hari ke -3.
Namun, terdapat satu kit yang dicipta untuk mengesan sendiri aras FSH ini dan ia boleh dilakukan di rumah. Nak tahu apa kit tersebut? Tunggu post seterusnya di blog ini.
Akhir sekali, sebagai peringatan, Semakin meningkat umur, semakin semakin merosot kualiti dan kuantiti’ stok telur’ dalam ovari.

Share/Save/Bookmark

12
Feb
Carta BBT dan Gangguan Fasa Luteal

Artikel ini adalah merupakan suatu lanjutan kepada report ‘Mengesan Kesuburan Dengan Kaedah BBT’. Post ini lebih mudah difaham oleh mereka yang telah mula menjadikan aktiviti mencatat BBT sebagai rutin harian mereka. Mudah-mudahan artikel ini bermanafaat.

Apa Itu Fasa Luteal

Suatu kitar haid terbahagi kepada dua fasa.

1. Fasa Folikel – Bermula dari hari pertama haid hingga ovulasi

2. Fasa Luteal – Selepas ovulasi sehingga haid berikutnya

Oleh itu, pemisah antara fasa folikel dan fasa luteal adalah haid dan ovulasi.

Fasa selepas ovulasi dikenali sebagai fasa luteal kerana setelah ovulasi, korpus luteum mula menghasilkan hormon progesteron. Hormon progesteron adalah dominan pada fasa luteal. Ketika aras progesteron ini tinggi, suhu badan akan meningkat dan seterusnya lapisan endometrium dibina sebagai persediaan proses penempelan jika telur berjaya disenyawakan. Lapisan endometrium ini memainkan peranan penting bagi pertumbuhan janin dalam rahim. Oleh itu, jika seseorang wanita tersebut hamil, disebabkan aras Progesteron yang tinggi, suhu badan akan kekal tinggi sebagai inkubator terhadap janin yang terbentuk. Kitar haid akan tertangguh sehingga habis tempoh kehamilan.

Jika tiada persenyawaan berlaku, lapisan endometrium yang dipenuhi dengan saluran darah ini akan runtuh, maka darah bersama-sama dengan kandungan dinding endometrium yang runtuh ini akan keluar sebagai darah haid.

Fasa luteal juga dikenali sebagai Days Past Ovulation (DPO), Tempohnya adalah sekitar 12-14 hari.


Fakta Penting Tentang Fasa Luteal

Fasa folikel adalah tidak tetap kerana ia bergantung kepada bila berlakunya ovulasi manakala ovulasi pula boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti stress, pengambilan ubat-ubatan, peningkatan aktiviti-aktiviti harian dan faktor-faktor lain. Jika proses ovulasi terganggu, maka tempoh fasa folikel juga berubah.

Tempoh fasa luteal pula adalah sangat tetap bagi seseorang individu, jika ada perubahan pun tak lebih dari 1 hari.

Berikut adalah suatu ’misconception’ bagi seseorang wanita yang mengunakan kaedah kalendar bagi mengira hari-hari subur iaitu mereka kira dari ’depan’ iaitu dari fasa folikel sedangkan fasa folikel boleh berubah-ubah. Sebaliknnya, pengiraan hari ovulasi dan hari-hari subur ini sepatutnya dikira dari ’belakang’ atau dari fasa luteal ini.

Dengan mengambil kira fakta ini, kita boleh kesan waktu ovulasi dalam sesuatu kitar haid dengan formula berikut:

Tempoh Kitar Haid – Tempoh Fasa Luteal.

Contoh:

Tempoh Kitar Haid = 28 hari

Tempoh Fasa Luteal =12 Hari

Ovulasi : 28-12=16

Oleh itu, ovulasi akan berlaku pada hari ke 16 bagi kitar haid wanita ini.

Formula inilah yang digunakan oleh mana-mana Kalendar Ovulasi bagi mengesan hari-hari subur. Dalam ebook Rahsia Mudah Hamil, kami ada terangkan bagaimana untuk mengesan hari-hari subur berdasarkan Kaedah Kalendar ini dengan lebih detail dengan bantuan satu gambarajah khas. Hanya rujuk gambarajah tersebut sahaja dah boleh tahu bila hari subur tanpa perlu kira-mengira seperti di atas.

Bagaimana Mengesan Fasa Luteal dari carta BBT?

Fasa Luteal = bermula dari Ovulasi hingga Hari pertama Haid.

Bagaimana untuk kesan tempoh fasa luteal ini melalui carta BBT? Rujuk gambarajah di bawah.


Berdasarkan rajah di atas,

Tempoh kitar haid wanita ini = 28 hari.

Ovulasi berlaku pada = hari ke 14

Tempoh fasa luteal adalah = 14 hari


Apa Itu Gangguan Fasa Luteal?

Bagi kebanyakan wanita, fasa luteal adalah sekitar 14 hari, bahkan mungkin juga bagi sesetengah wanita sehingga 17 hari. Keadaan ini adalah normal.

Seseorang itu dikatakan mengalami Gangguan Fasa Luteal jika fasa lutealnya menjadi pendek dan haid akan berlaku lebih cepat setelah ovulasi. Atau lebih tepat lagi, seseorang itu dikatakan mengalami Gangguan Fasa Luteal jika didapati fasa lutealnya adalah 10 hari atau kurang.

Berikut adalah definisi ‘Luteal Phase Defects’ yang kami dapat dari laman MediLexicon iaitu sebuah laman web yang memnyediakan servis ‘Online Medical Dictionary’.

inadequate secretion of progersterone during the luteal phase of the menstrual cycle, with resultant infertility

(Satu keadaan dimana kekurangan rembesan hormon Progesteron ketika fasa luteal dalam sesuatu kitar haid yang mengakibatkan ketidaksuburan). Wanita yang mengalami Gangguan Fasa Luteal tidak dapat menghasilkan hormon Progesteron yang mencukupi ketika Fasa Luteal. Oleh itu, dinding endometrium tidak bersedia sepenuhnya untuk proses penempelan dan pembentukan janin.

Bagaimana Mengesan Gangguan Fasa Luteal dari Carta BBT?

Kita dapat mengesan Gangguan Fasa Luteal ini melalui carta BBT, iaitu jika jarak diantara ovulasi dan haid seterusnya adalah 10 hari atau kurang. Fasa luteal ini mestilah lebih dari 10 hari bagi menyokong kehamilan. Jika ini dapat dilihat pada carta BBT anda, segera dapatkan pandangan doktor berdasarkan carta BBT tersebut.

Kami berharap agar tidak ada yang akan bertanya melalui email terhadap bentuk2 carta BBT anda kerana adalah mustahil untuk dibuat sebarang analisa terhadap carta BBT hanya melalui email. Buatlah satu temujanji bagi satu sesi konsultasi profesional oleh doktor. Usaha anda untuk membuat catatan BBT setiap hari sangat membantu doktor untuk membuat diagnosis lanjut terhadap keadaan kesuburan anda. Mereka akan membuat ujian lanjutan yang lebih tepat bagi pengesahan.

Penutup

Kami tidak akan menyentuh tentang sebarang kaedah rawatan kerana penulisan ini hanya khusus bagi mengesan ‘Gangguan Fasa Luteal. Tapi apa yang penting, adalah Gangguan Fasa Luteal ini biasanya boleh dirawat.

Kesimpulannya, inilah diantara kelebihan catatan BBT walaupun kaedah ini agak kuno, rumit dan leceh berbanding kaedah LH kit ataupun OPK(Ovulation Prediction Kit) yang dkesan berdasarkan hormon LH. Kelemahan kit LH, ia hanya mengesan peningkatan aras hormon LH, tetapi tidak dapat mengesahkan jika ovulasi benar-benar berlaku ataupun tidak. Walaubagaimanapun, ia hanyalah satu kaedah bagi mengesan tanda-tanda Gangguan Fasa Luteal. Corak carta BBT bukanlah keputusan yang muktamad bagi mana-mana masalah kesuburan. Tetapi, memandangkan ia adalah kaedah yang boleh dilakukan sendiri (DIY), maka ia boleh dijadikan sebagai satu panduan awal sebelum mendapatkan khidmat nasihat profesional dari doktor.

Di pusat-pusat rawatan kesuburan, mereka mungkin akan menggunakan kaedah-kaedah lain seperti ’Endometrial Biopsy’ yang dikatakan paling tepat bagi mengesan Gangguan Fasa Luteal.

Akhir sekali, jika anda dalam ikhtiar untuk dapat zuriat, jangan menganggap bahawa catatan BBT semata-mata untuk mengesan hari-hari subur, tetapi ia adalah sebagai sebahagian dari proses mengenali proses-proses yang berlaku dalam diri seorang wanita.

Share/Save/Bookmark

19
Oct
‘Non Stick Cookware’ Penyebab Ketidaksuburan

Menurut satu kajian yang dijalankan di UCLA Schools of Public Health telah mendapati 2 jenis bahan kimia yang boleh dikaitkan dengan ketidaksuburan di kalangan wanita. Bahan-bahan kimia tersebut adalah perfluorooctanoate (PFOA) dan perfluorooctane sulfonate (PFOS) yang biasa terkandung dalam produk-produk kegunaan harian seperti produk penjagaan diri, pakaian, karpet, kuali dan juga biasa digunakan dalam proses pembungkusan makanan.

toksik

Struktur Kimia PFOA

Kajian ini telah diterbitkan dalam sebuah jurnal perubatan, Human Reproduction. Kajian tersebut mendapati bahawa wanita yang mengandungi aras PFOA dan PFOS yang tinggi dalam darah akan mengambil masa yang lebih lama untuk hamil.

Para pengkaji tersebut telah memperolehi data dari Danish National Birth Cohort yang melibatkan 1,240 wanita. Mereka membuat rumusan bahawa kedua-dua bahan kimia tersebut akan meningkatkan kebarangkalian untuk gagal hamil diantara 60%-150%.


http://www.ivfnewsdirect.com/?p=219




Menurut Jorn Olsen, dari jabatan epidemiologi UCLA Schools of Public Health, ini merupakan kajian pertama terhadap perkaitan antara PFOA dan PFOS dan ketidaksuburan. Mereka akan membuat kajian selanjutnya untuk mengesahkan lagi perkara ini.

Mereka juga percaya bahawa PFC ini juga memberi kesan terhadap kualiti sperma. Oleh itu, kajian terhadap lelaki juga perlu dilakukan kerana lelaki juga terdedah kepada kesan PFC ini memandangkan pasangan suami isteri akan menjalani gaya hidup yang sama dan sama-sama terdedah kepada risiko PFC.

Walaubagaimanapun, mereka masih belum jelas bagaimana mekanisme biologi yang terlibat dalam PFOS dan PFOA yang memberi kesan terhadap kesuburan. Adalah dipercayai bahawa PFC mungkin akan mempengaruhi hormon-hormon reproduktif.

Apakah PFOA dan PFOS?

PFOA dan PFOS adalah jenis toksin yang dikategorikan sebagai Perfluourinated Chemicals(PFC). Kedua-duanya dianggap sebagai tidak aktif secara biologi, namun kajian terkini tentang kesannya terhadap haiwan telah menunjukkan bahawa ia juga mempunyai kesan toksik terhadap hati, sistem imun dan sistem reproduktif.

Menurut anggaran U.S. Environmental Protection Agency (EPA), 90% populasi di US mengandungi PFOA dalam darah mereka dan sebahagian kecil dari mereka yang mengandungi aras PFOA yang tinggi biasanya adalah pekerja-pekerja kilang yang berhubungan secara langsung dengan bahan-bahan ini.

Manakala The National Center for Health Statistics (NCHS) melaporkan bahawa pada 2002 terdapat 7.3 juta wanita Amerika yang berumur diantara 15-44 tahun mengalami masalah kesuburan.

Adakah kedua-dua laporan ini mempunyai perkaitan? Mungkinkah ini yang menjadi punca kepada peningkatan masalah kesuburan yang mana selama ini pakar-pakar perubatan mengistilahkan perkara ini sebagai ’Unexplained Infertility’?

PFOA dan PFOS ini adalah bahan sintetik. Bagaimana ia boleh berada dalam darah?

Pada 1947, syarikat3M yang mula-mula menghasilkan PFOA melalui kaedah elecrochemical fluorination. Manakala pada 1951, DuPont mula menggunakan PFOA dalam proses pengeluaran. PFOA adalah bahan penting dalam proses penghasilan Teflon, hasil ciptaan syarikat DuPont yang telah mendapat berbagai anugerah. Apa itu Teflon? Teruskan membaca.

DuPont telah mendapat saman dari U.S. Environmental Protection Agency kerana telah menjadi punca pencemaran PFOA dalam bekalan air.

Isu pencemaran PFOA dalam bekalan air ini sangat membimbangkan di US.


http://www.healthysanbernardinocounty.org/modules.php?op=modload&name=PromisePractice&file=promisePractice&pid=1057


Tapi itu di US, bagaimana pula di negara-negara lain.

Didapati bahawa bekalan air Jepun juga tergugat.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14960830

Begitu juga dengan beberapa negara lain.

Tapi, bagaimana pula dengan negara kita, Malaysia? Adakah kita juga terdedah dengan risiko ini? Adakah terdapat sebarang kajian pernah dilakukan?

Sebenarnya ada. Terdapat satu kajian telah dijalankan dimana 473 sampel darah telah diambil dari beberapa buah negara iaitu US, Colombia, Brazil, Belgium, Italy, Poland, India, Korea dan Malaysia.

Mereka mendapati bahawa kandungan PFOS paling banyak didapati dari sampel-sampel darah dari US dan Poland. Manakala ia dalam kuantiti sederhana bagi Korea, Belgium, Brazil, Italy, Colombia dan Malaysia. India pula menunjukkan kandunagn PFOS yang rendah dalam darah.


http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es0493446


Tetapi kami tak pasti adakah bekalan air di negara kita juga tercemar dengan PFOA? Mungkin setelah membaca artikel ini, bagi mereka yang belum ada penapis air, boleh mula mengumpul duit bagi beberapa bulan yang akan datang untuk mendapatkan penapis-penapis air dari mana-mana pasaraya atau syarikat jualan langsung. Mereka mendakwa bahawa penapis air mereka boleh menapis segala bahan-bahan kimia ini.

Jadi, apa itu teflon?

Teflon mengandungi PFC dan ia digunakan sebagai lapisan dalam produk-produk kuali tak melekat atau ’non stick cookware’. Jadi, adakah ia merbahaya dan menjadi punca pencemaran PFC dalam darah kita? Panjang ceritanya tu, klik link di bawah untuk maklumat lanjut.


http://tuberose.com/Teflon.html



Sehingga kini, DuPont tetap menafikan bahawa teflon merbahaya kepada kesihatan. Biasalah, bisnes.

Mungkin ada yang akan bertanya, ‘macam mana nak elakkan diri dari perkara ini?’. Itu adalah satu persoalan yang sukar dijawab kerana gaya hidup moden yang telah kita lalui sejak sekian lama sudah terlalu sebati dalam diri kita.

Jadi, sebagai langkah pertama yang boleh kita ambil antaranya adalah dapatkan penapis air(mudah-mudahan ia dapat menapis bahan-bahan toksik seperti yang didakwa syarikat pengeluar) dan kalau menggoreng ikan tu, pastikan minyaknya betul-betul panas sebelum letakkan ikan di kuali supaya ikan tu tak melekat di kuali. Jadi tak perlulah beli kuali yang ’mahal’ tu.

Selain dari kesan keatas ketidaksuburan, mungkinkah bahan-bahan toksik lain yang terkandung dalam pemakanan kita hari ini juga merupakan penyebab kepada penyakit-penyakit moden yang lain seperti kanser yang mana sehingga hari ini tidak dapat dipastikan lagi punca-punca sebenarnya.

Share/Save/Bookmark

11
Sep
Anovulasi, 40% Punca Kepada Masalah Ketidaksuburan Wanita

Anovulasi adalah suatu keadaan dimana tiada proses ovulasi berlaku dalam diri seseorang wanita. Ovulasi adalah suatu proses dimana telur dibebaskan dari ovari. Wanita yang normal akan mengalami ovulasi setiap kitar haid, kecuali bagi wanita hamil. Proses ovulasi ini mesti berlaku untuk mencapai kehamilan. Jika proses ovulasi tidak teratur iaitu kadang-kadang berlaku kadang-kadang tidak, maka ia dikenali sebagai Oligovulasi. Sesuatu kitar haid yang mana tidak berlaku proses ovulasi pada kitar tersebut adalah dikenali dengan nama ’Kitar Anovulasi
’.
Kedua-dua proses Anovulasi atau Oligovulasi adalah antara jenis-jenis Gangguan Ovulasi yang menjadi punca kepada masalah ketidaksuburan.

Tahukah anda bahawa gangguan ovulasi ini adalah punca kepada 40% daripada kes-kes ketidaksuburan dikalangan wanita.

Apakah Simtom-simtom bagi Anovulasi atau masalah gangguan ovulasi?

Pada kebiasaanya, wanita yang mengalami Anovulasi akan mengalami kitar haid tidak teratur. Boleh jadi juga seseorang itu tidak akan langsung didatangi haid. Jika kitar haid anda kurang daripada 21 hari ataupun lebih dari 36 hari, ini berkemungkinan berpunca dari masalah Gangguan Ovulasi.

Juga, jika kitar haid anda termasuk dalam tempoh normal iaitu dalam lingkungan 21 hingga 36 hari, tetapi jarak kitar haid anda sangat berbeza dari bulan-ke bulan, ia mungkin juga petanda kepada masalah gangguan ovulasi. Tak faham? Ok, contohnya pada bulan ini, kitar haid anda adalah 22 hari, tetapi pada bulan berikutnya adalah 35 hari. Walaupun 22 hari dan 35 hari termasuk dalam ’normal range’, tetapi oleh kerana jaraknya sangat berbeza, ia juga boleh jadi sebagai satu petanda masalah gangguan ovulasi.

Sebenarnya terdapat juga kemungkinan bahawa anda juga mengalami masalah gangguan ovulasi walaupun kitar haid anda normal. Tetapi keadaan jarang-jarang berlaku.

Bagaimana Anovulasi dan Gangguan Ovulasi boleh menyebabkan Ketidaksuburan?

Dalam keadaan normal, peluang kehamilan adalah 25% bagi setiap kitar haid. Jadi, walaupun proses ovulasi berlaku sepertu biasa, seseorang itu tidak dijamin akan hamil.

Bila seseorang itu mengalami masalah Anovulasi, dengan izin Allah swt, beliau langsung tidak berpeluang untuk hamil sebab tidak ada telur untuk disenyawakan. Jika seseorang wanita itu mengalami proses ovulasi yang tak tetap iaitu Oligovulasi, peluang kehamilan akan semakin berkurangan kerana proses ovulasi jarang berlaku.

Anda perlu ingat bahawa kitar haid tidak teratur juga menunjukkan bahawa terdapat ketidakstabilan hormon dalam badan seseorang. Masalah hormon yang tak stabil ini juga boleh membawa kepada masalah-masalah lain antaranya kualiti mukus serviks yang rendah, penurunan aras progesteron dan fasa luteal yang singkat.

Apakah Punca-punca Anovulasi?

Bagaimana Cara Untuk ’Diagnose’ Masalah Anovulasi?

Apakah Kaedah-kaedah Rawatan Yang Biasa Dijalankan?

3 perkara di atas kami skip. Untuk elakkan daripada post ini panjang berjela. Mungkin kami akan update perkara-perkara di atas dalam ebook Rahsia Mudah Hamil sebab ia agak panjang untuk dihuraikan.

Anda dah baca report ’Mengesan Kesuburan Dengan Kaedah BBT’ bukan? Seterusnya kami ingin buat perkaitan antara Gangguan Ovulasi dan Carta BBT.

Sebelum itu, sedikit ulangkaji tentang kaedah BBT.

Daripada Carta BBT, apa yang perlu anda perhatikan adalah Corak Keseluruhan carta. Memang dalam catatan BBT anda akan dapat corak ’bergigi’ iaitu setiap kali catatan suhu badan dibuat, ia akan sedikit turun dan naik. Ini adalah normal. Tetapi setelah proses ovulasi berlaku, anda akan perasan pada corak catatan BBT anda terdapat suatu kenaikan yang agak mendadak. Keadaan ini dipanggil Corak Biphasic. (Corak Triphasic pula kami akan terangkan dalam penulisan yang lain, Insyaallah).

Tetapi terdapat suatu keadaan dimana mungkin seseorang itu dapati tidak ada pun sebarang peningkatan suhu mendadak yang dimaksudkan. Maka besar kemungkinan iai adalah satu petunjuk bahawa proses ovulasi tidak berlaku dalam kitar haid tersebut. Oleh itu, apa tindakan anda? Segera berjumpa doktor bersama-sama dengan carta tersebut untuk mendapatkan penerangan lanjut dan khidmat nasihat professional. Ia sangat-sangat membantu doktor untuk membuat sebarang diagnosis.

Ini adalah antara kelebihan dalam kaedah BBT. Maklumat yang terkandung dalam carta BBT ini sangat penting dan boleh memberikan banyak maklumat berguna tentang tahap kesuburan anda.

Akhir sekali, sebarang masalah dalam pengiraan kawalatur kitar haid dan membaca maklumat pada carta BBT adalah sangat rumit untuk dijelaskan melalui email ataupun tulisan. Maka kami benar-benar berharap setelah anda baca entri ini, kotak email kami tidak dihujani dengan pelbagai email soalan tentang bagaimana untuk kira kitar haid dan baca carta. Bukannya kami tidak mahu tolong, tetapi memang kaedah email sangat tidak sesuai untuk membantu cara mengira kitar haid. Ia tak sama berbanding dengan bersemuka bersama-sama dengan kalendar dan carta BBT. Kami harap tidak ada yang berkecil hati jika ada email-email yang kami tak dapat jawab tentang perkara ini.

Sekian, mudah-mudahan anda mendapat manafaat daripada artikel ringkas di atas.

Share/Save/Bookmark

13
May
Kenali Petanda-petanda Awal Masalah Kesuburan

Simtom umum terhadap masalah ketidaksuburan adalah kegagalan untuk hamil setelah mencuba selama setahun tanpa sebarang penggunaan kaedah perancang. Setelah itu, barulah dikatakan bahawa anda termasuk dalam golongan yang menghadapi masalah kesuburan. Terdapat beberapa simtom-simtom lain yang mungkin ada kaitan dengan masalah kesuburan. Berikut kami kemukan beberapa persoalan untuk dijawab oleh anda dan pasangan. Anda cuba perhatikan petanda-petanda ini. Jika anda lambat mendapat zuriat dan mendapati bahawa terdapat jawapan ‘ya’ bagi mana-mana persoalan-persoalan ini, anda perlu segera merujuk kepada doktor untuk kepastian dan khidmat nasihat lanjutan.

Adakah kitar haid anda tidak teratur?

Jika kitar haid anda kurang dari 24 hari atau lebih daripada 35 hari, atau juga tidak tetap jumlah harinya, anda perlu rujuk kepada doktor. Kitar haid yang tidak teratur boleh jadi satu simtom kepada masalah ovulasi. (Dalam ebook ’Rahsia Mudah Hamil’ kami jelaskan perkara ini dengan terperinci, lengkap dengan bantuan gambarajah. Juga suplemen-suplemen yang biasanya digunakan untuk membaiki pengawalaturan kitar haid anda.)

Adakah anda mengalami sebarang pendarahan?

Jika terdapat sebarang pendarahan yang kuat atau pendarahan yang berbeza-beza dari segi warna dan kekerapan, ia bukanlah satu petanda yang baik. Segera rujuk kepada klinik-klinik berdekatan.

Adakah anda berusia lebih dari 35 tahun?

Kami sudah jelaskan perkara ini dalam entri sebelum ini. Takrif ketidaksuburan terhadap mereka yang berumur 35 tahun keatas bukan lagi setelah mencuba selama 1 tahun, tetapi jika gagal hamil setelah mencuba selama 6 bulan, anda perlu segera mendapatkan nasihat doktor. Bagi golongan ini, masa tidak memihak kepada mereka.

Adakah suami mengalami masalah mati pucuk?

Masalah kesuburan bagi lelaki biasanya melibatkan kuantiti sperma yang rendah atau kualiti sperma dari segi pergerakan. Masalah ini anda tidak dapat kenalpasti dengan sendiri. Ia perlu melalui suatu ujian khas iaitu Analisis Sperma yang boleh dilakukan di mana-mana klinik. Tetapi jika si suami mengalami masalah dari segi hubungan kelamin seperti mati pucuk, maka ia juga boleh jadi punca sukar hamil.

Adakah anda terlebih atau terkurang berat badan?

Berat badan yang berlebihan atatu terlalu kurus boleh menyebabkan sukar hamil. Untuk pastikan sama ada anda termasuk dalam golongan ini atau tidak, sila periksa BMI anda di laman ini. http://www.vertex42.com/Calculators/bmi-calculator.html

Adakah anda pernah mengalami keguguran 3 kali berturut-turut?

Ramai yang salah faham bahawa takrif tidak subur atau mandul hanya merujuk kepada keadaan seseorang yan gagal hamil sahaja. Tetapi wanita yang kerap gugur juga termasuk dalam golongan in. Keguguran melibatkan 10%-20% daripada jumlah kehamilan yang dilaporkan. Doktor akan membuat ujian-ujian fertiliti terhadap seseorang wanita itu hanya setelah mengalami kguguran 3 kali berturut-turut.

Adakah anda dan pasangan mengalami sebarang sakit kronik seperti kencing manis, tiroid, dan hypertension?

Penyakit-penyakit di atas, termasuk kaedah-kaedah rawatannya boleh memberi kesan terhadap kesuburan. Menurut ’The American Fertility Assocation’, penyakit-penyakit seperti diabetes dan hipertiroid boleh menyebabkan masalah kesuburan. Insulin, antidepressant dan hormon tiroid boleh mengganggu kawalatur kitar haid. Sesetengah ubat untuk hypertension pula boleh mengganggu kesuburan lelaki.

Adakah anda dan pasangan merokok dan mengambil minuman beralkohol?

Banyak kajian-kajian yang telah dilakukan berkaitan dengan kesan tabiat ini terhadap kesuburan lelaki dan wanita. Jika anda tiada masalah kesuburan sekalipun, hentikanlah tabiat-tabiat ini.

Share/Save/Bookmark

Ebook Percuma
Ebook Rahsia Mudah Hamil
Soal Selidik Kaedah BBT
Ovulation Calculator
Like FB FanPage
wordpress stats plugin