Archive for August, 2009

25
Aug
Blog-blog Terbaik Ketidaksuburan Bahasa Inggeris

Terlebih dahulu kami nak minta maaf sebab jarang update blog. Sejak mula blog ini diwujudkan, setakat hari ni, tak sampai 10 entri yang kami telah postkan. Memang faktor masa adalah kekangan yang paling utama. Jika sebelum ini kami sibuk dengan proses penulisan ebook ’Rahsia Mudah Hamil’, sekarang pula kami dalam proses penulisan ebook kedua kami tentang kesuburan. Sedikit-sebanyak, ia mengurangkan komitmen kami terhadap blog ini. Tapi kami tetap berazam untuk mengekalkan blog ini selagi kami mampu.

Bagi mengisi ’kekeringan’ entri-enrti terkini blog ’Rahsia Mudah Hamil’ ini, kami ingin kongsikan dengan anda beberapa blog dalam bahasa inggeris yang membincangkan tentang isu-isu kesuburan/infertility.

Baru-baru ini, www.onlineultrasoundschool.com telah menyenaraikan TOP 50 PREGNANCY BLOGS, yang terdiri berbagai kategori. Berikut kami senaraikan beberapa blog yang membincangkan isu-isu kesuburan. Blog-blog ini kebanyakannya ditulis oleh wanita-wanita sama ada sedang melalui tempoh getir masalah kesuburan ataupun yang sudah berjaya hamil dan dapat anak, tetapi masih meneruskan penulisan mereka dalam blog.

Walaubagaimanapun, salah satu dari penulis blog ini adalah lelaki. Mau tau siapa dia? Teruskan membaca.


1) A Little Pregnant


>>http://alittlepregnant.typepad.com<<


mudah mengandung

Penulisnya, Julie, membicarakan bukan sahaja tentang infertility, tetapi juga tentang kehamilan dan keibubapaan. Kami dapati, pautan-pautan yang diberikan juga bermanafaat untuk rujukan.

2) abc Family


>>http://ennorath.typepad.com/<<


mdah hamil

Arwen telah memulakan blog ini sejak 2004 sebagai ’infertility Blog’, tetapi temanya dah mula berubah sejak anak perempuannya dilahirkan. Walaubagaimanapun, anda masih boleh rujuk Archive dari beberapa tahun sebelum itu sejak 2004. Ikuti bagaimana perjalanan beliau kearah kehamilan pertama.

3) How To Make A Family


>>http://howtomakeafamily.typepad.com<<


dapat anak

Tracy Morris berpengalaman menulis ntuk About.com bagi isu-isu Infertility sejak 1997-2003. Beliau pernah menjadi konsultan kepada Laman ‘Moms Online’. Ini adalah blog milik beliau sendiri.

4) Infertility Blog


>>http://infertilityblog.blogspot.com<<


Beliau adalah satu-satunya penulis lelaki yang tersenarai. Walaubagaimanapun, beliau adalah seorang pakar. Dr Licciardi adalah seorang doktor pakar dalam bidang kesuburan di NYU Fertility Center. Bidang kepakaran beliau yang lain adalah pembedahan reproduktif, ovulation induction, IVF dan Egg Donation. Ini adalah salah satu blog yang kami subscribe sejak dulu lagi, Cuma mungkin isinya agak ‘berat’ dengan istilah-istilah perubatan, tetapi disampaikan dalam keadaan santai.

Blog-blog yang kami senaraikan di atas adalah dari kaca mata penulis2 barat. Mungkin ada beberapa perkara yang dibincangkan kita perlu tapis dan sesuaikan dengan budaya dan agama kita seperti egg donation dan adoption. Pandai-pandai la ya.

Cukuplah setakat tu dulu. Di masa yang akan datang, kami akan dedahkan satu lagi blog Mat Salleh yang pasti mengejutkan semua orang Kandungannya sangat bermaklumat tetapi bakal menimbulkan kontroversi. Walaupun blog ini tak tersenarai sebagai TOP 50, kami percaya ia akan mendapat peningkatan dari segi bilangan pelawat.

Bahasa Inggeris lagi? Apa boleh buat. Memang mereka lebih terkehadapan daripada kita dalam bidang ini. Sumber rujukan tempatan tentang kesuburan dan kehamilan adalah agak terhad. Bagi mereka yang menguasai Bahasa Inggeris, ia adalah suatu ‘advantage’ kerana dunia penulisan blog di barat sentiasa di penuhi dengan maklumat-maklumat terkini. Bagi mereka yang tidak menguasai Bahasa Inggeris, apa kata anda cuba kuasai bahasa inggeris ini melalui ebook. Nak tahu? KLIK SINI.

Kalau tak ada masa nak belajar bahasa inggeris semata-mata untuk mendapatkan bahan bacaan tentang ilmu-ilmu asas tentang kesuburan, anda perlu buat sedikit pelaburan dengan mendapatkan EBOOK RAHSIA MUDAH HAMIL, yang merupakan satu rujukan lengkap, ilmu-ilmu tentang kesuburan yang pertama di Malaysia. Ia ditulis khusus bagi mengisi kekosongan sumber maklumat dalam bahasa Melayu.

Akhir sekali, jangan pulak dah seronok mengikuti perkembangan blog-blog di atas sehingga terlupa blog kami ni pulak, maklumlah…jarang update. Walaupun blog kami ni tak seberapa, tetapi ia adalah dari acuan tempatan. Tak sama dengan blog-blog dari barat tu. Harap anda terus kekal memberikan sokongan kepada kami untuk hasilkan yang terbaik.

Sekian,

Abu Jarir & Ummu Aisyah

p/s: Blog kami berwajah baru. Sebarang komen di alu-alukan

Share/Save/Bookmark

4
Aug
Rahsia Kasih Sayang Suami Isteri

Dugaan tanpa zuriat adalah merupakan suatu ujian yang berat terhadap sesebuah rumahtangga. Ia akan menjadi semakin rumit bila terdapat campurtangan dan hasutan dari pihak luar. Mungkin tidak semua, tetapi terdapat sebahagian rumahtangga yang goyang dengan ujian ini. Bahkan ada yang mengambil keputusan untuk berpisah. Ini adalah suatu perkara yang perlu dielakkan daripada berlaku. Apa sahaja masalah yang berkaitan dengan kesukaran untuk dapat zuriat adalah masalah bersama yang perlu ditangani bersama-sama. Sebarang ketegangan tidak sedikitpun akan membantu.
Selain dari melakukan ikhtiar-ikhtiar untuk mendapatkan rawatan kesuburan, jangan sekali-kali kita abaikan kepentingan dalam menjaga keharmonian rumahtangga.

Kami bukanlah pakar motivasi yang pakar dalam memberi nasihat berkenaan dengan keharmonian rumahtangga. Kami juga adalah pasangan suami isteri biasa seperti orang lain yang kadang-kadang ‘tergigit lidah’.

Namun, keharmonian rumahtangga adalah sebahagian dari cita-cita utama setiap pasangan suami isteri. Ketika kami mencari-cari bahan untuk penulisan ebook kedua kami, terjumpa sesuatu di internet…. Emm, mungkin ini adalah penyelesaiannya iaitu sebuah ebook yang bertajuk ‘Doa Pengasih‘.

doa pengasih

doa pengasih

Anda boleh klik link di bawah untuk maklumat lanjut.

>>EBOOK DOA PENGASIH<<

Tajuk ebook ini memang sangat menarik, tetapi kami ragu-ragu dengan isi kandungannya pada mulanya kerana istilah ‘Ilmu Pengasih’ yang terkenal dengan unsur syirik dikalangan masyarakat kita bermain-main di kepala kami. Kami email penulisnya untuk meminta penjelasan lanjut tentang isi kandungannya. Esoknya kami dapat balasan email dari penulis ebook tersebut yang memberi jaminan bahawa isi kandungannya tidak lari dari batas-batas syariat islam. Kami lebih yakin bila mendapat tahu bahawa penulisnya adalah lulusan aliran sains dan agama dari Universiti Tempatan. Secara kebetulan pula, penulisnya membuat pengakuan bahawa beliau adalah merupakan salah seorang pembeli ebook Rahsia Mudah Hamil. Dengan senang hatinya, penulis tersebut iaitu saudara Munib telah memberikan kami satu salinan ebook Doa Pengasih secara percuma.

Hari tu juga kami baca ebook Doa Pengasih ini dan mendapati bahawa ia bukan semata mata tentang hubungan cinta pasangan kekasih saja. Malah ia boleh diaplikasikan pada sesiapa saja yang ingin dikasihi, contohnya seorang pekerja yang ingin diberi perhatian oleh majikan, atau seseorang yang ingin sentiasa disenangi oleh temannya, atau apa saja subjek berkaitan cinta & kasih sayang, termasuklah doa untuk diamalkan oleh isteri supaya dikasihi suami dan doa oleh suami supaya dikasihi oleh isteri.

Tak perlulah kita amalkan ilmu-ilmu hitam untuk pengasih kerana ia bukannya menyelesaikan masalah, tetapi menambahkan lagi masalah yang ada. Ilmu-ilmu hitam tersebut pada zahirnya sahaja dapat membuatkan kita dikasihi suami/isteri, bukannya datang dari hati, tetapi dari mainan syaitan.

Allah mempunyai 100 kasih(rahmat), satu diberikan pada semua penduduk bumi untuk dikongsikan bersama oleh manusia, haiwan & makhluk lain. Dengan satu kasih(rahmat) inilah kita saling menyayangi antara satu sama lain, walaupun berbeza agama, bangsa, negara, dll. Haiwan pun mendapat manafaat dari kasih(rahmat) Allah swt ini. Apatah lagi kita sebagai manusia yang mana hati-hati setiap manusia dimiliki oleh Allah swt. Melalui doa-doa pengasih ini, Insyaallah, Allah swt akan mengubah hati-hati suami/isteri khususnya atau sesiapa sahaja dapat mengasihi kita dari hati yang ikhlas.

Ringkasnya, kandungan web ini adalah tentang bagaimana menjalinkan hubungan kasih sayang sesama insan.

Maha suci Allah yang menciptakan segalanya.

Semoga perkongsian ini ada manafaatnya.

Abu Jarir & Ummu Aisyah

Share/Save/Bookmark

Ebook Percuma
Ebook Rahsia Mudah Hamil
Soal Selidik Kaedah BBT
Ovulation Calculator
Like FB FanPage
wordpress stats plugin